2015. már 24.

Lenmagpelyhes stangli egyszerűen, kifli helyett

írta: Hajós Ágnes
Lenmagpelyhes stangli egyszerűen, kifli helyett

 Magos szendvicsalap ropogós csücsökkel :)

Mindig variálok a kenyértésztával. Az alaphoz már kikísérleteztem az arányokat, lassan álmomban is meg tudom dagasztani a napi szokásost. De ha van egy kis időm, vagy örömet akarok szerezni a családnak, variálok a formával, puhasággal esetleg magokkal.

Ez a lenmagos stangli is így született. A ropogós csücske lett a legkívánatosabb, Soma le is rágta rögtön három darabnak :)

Lenmagpelyhes stangli

 DSC_4068s

Hozzávalók 10 darabhoz:

60 dkg liszt

3 ek lenmagpehely

2 dl víz

1,5 dl tej

0,5 dl olaj

3 dkg élesztő

1 tk cukor

2 tk só

 

A vizet langyosra melegítjük a tejjel. Belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet és a lenmagpelyhet egy tálba szórjuk, megsózzuk, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az olajat, majd az élesztős keveréket, alaposan megdagasztjuk. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 egyforma részre vágjuk (én le szoktam mérni), 5 percig pihentetjük. 10x20 cm-esre, ovális alakúra nyújtjuk. A hosszabbik fele mentén feltekerjük, egymástól legalább 5 cm-re sütőpapíros tepsire tesszük. A tetejüket hosszában bevágjuk egy éles késsel, ismét ¾ órát kelesztjük.

DSC_4045s

Ekkor 190 fokos sütőbe toljuk, barnulásig sütjük. Rácson kihűtjük.

DSC_4076s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kifli lenmag