Lenmagpelyhes stangli egyszerűen, kifli helyett
Magos szendvicsalap ropogós csücsökkel :)
Mindig variálok a kenyértésztával. Az alaphoz már kikísérleteztem az arányokat, lassan álmomban is meg tudom dagasztani a napi szokásost. De ha van egy kis időm, vagy örömet akarok szerezni a családnak, variálok a formával, puhasággal esetleg magokkal.
Ez a lenmagos stangli is így született. A ropogós csücske lett a legkívánatosabb, Soma le is rágta rögtön három darabnak :)
Lenmagpelyhes stangli
Hozzávalók 10 darabhoz:
60 dkg liszt
3 ek lenmagpehely
2 dl víz
1,5 dl tej
0,5 dl olaj
3 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
A vizet langyosra melegítjük a tejjel. Belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet és a lenmagpelyhet egy tálba szórjuk, megsózzuk, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az olajat, majd az élesztős keveréket, alaposan megdagasztjuk. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 egyforma részre vágjuk (én le szoktam mérni), 5 percig pihentetjük. 10x20 cm-esre, ovális alakúra nyújtjuk. A hosszabbik fele mentén feltekerjük, egymástól legalább 5 cm-re sütőpapíros tepsire tesszük. A tetejüket hosszában bevágjuk egy éles késsel, ismét ¾ órát kelesztjük.
Ekkor 190 fokos sütőbe toljuk, barnulásig sütjük. Rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!