2015. máj 13.

Rántott csirke ropogós kölesbundában, viszlát medvehagyma!

írta: Hajós Ágnes
Rántott csirke ropogós kölesbundában, viszlát medvehagyma!

Ismét egy ropogós bundás csirke, ismét krumplival, ismét különlegesen

Úgy tűnik, lassan szokásommá válik, az unalomig készített rántott hús-krumpli ebédet feldobni :)

Nemrég egyik bloggertársam, Mrs. Lipton közzátett egy érdekes rántott hús-verziót, ahol zsemlemorzsa helyett főtt quinoa-t használt (recept itt). Annyira megtetszett az ötlet, hogy mindenképpen el akartam készíteni.

 De ha már a hús is kicsit eltér a szokásostól, a püréhez is adtam egy kis zöldet, belevágtam a maradék medvehagymát. Ha már nincs, újhagyma zöldjével lehet helyettesíteni, úgy is finom lesz :)

Legutóbb a sütőtöknek intettem búcsút, ezzel a recepttel a medvehagymát búcsúztatom. Jövőre, veled, ugyanitt!

 

 

Kölesbundában sült csirkemell medvehagymás krumplipürével

 DSC_4467s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemell

20 dkg köles

Só, bors

Liszt, tojás, bő olaj a sütéshez

 

80 dkg krumpli

1 csokor medvehagyma, szárai lecsipkedve, apróra vágva

Kb. 1,5 dl forró tej

5 dkg vaj+az újramelegítéshez

Só, fehér bors, 1/5 szerecsendió lereszelve

 

A krumplit héjában megfőzzük, vízzel kicsit kihűtjük, hogy pont meg tudjuk hámozni, de belül még forró legyen. A tejjel, vajjal, sóval, borssal, szerecsendióval krémesre nyomkodjuk (ha túl száraz, még tejet adhatunk hozzá). Mikor kellő ízű és állagú, belekeverjük a medvehagymát.

A kölest háromszoros mennyiségű, sós vízben kifőzzük (mint a rizst), kihűtjük.

A csirkemellet féltenyérnyi, 1 cm vastag szelekre vágjuk, sózzuk mindkét oldalát. Lisztbe, tojásba forgatjuk, majd a kihűlt kölest nyomkodjuk rá mindkét oldalára. Bő olajban kisütjük.

DSC_4468

DSC_4471

DSC_4469s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

krumpli medvehagyma csirkemell köles