Erdei gombaleves gazdagon, különlegesen és egyszerűen
A legjobb leves szegfűgombából készül!
Van egy kedves gombaárus házaspár a helyi piacon, tőlük tudom beszerezni az éppen megtalálható erdei gombákat (idén sajnos nem volt kucsmagomba, illetve csak kb. 10 db...).
Ma végre megérkezett az első adag szegfűgomba (ebben a vadételben már használtam) és mivel régen főztem gombalevest, már meg is volt a helye :)
Egy dologra kell figyelni a tisztításnál (amit én utólag tudtam meg), hogy a gombák szárát majdnem teljesen vissza kell vágni, mert az alsó fele nem fog megfőni...
Szegfűgombaleves gazdagon
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg szegfűgomba
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér leveleivel
Kis darab zeller és karalábé
1 l húsleves
1,5 dl zsíros tejszín
3 púpos ek liszt
Só, bors
3 ek olaj
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. A petrezselymet apróra vágjuk. A gombák szárának 2/3 részét lecsípjük.
Az olajat egy lábasban felhevítjük, rádobjuk az összes zöldséget. Pár percig nagy lángon, kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a lángot és megsózzuk a keveréket. Mikor levet eresztett, megszórjuk 1 ek liszttel, majd felöntjük a levessel. Fedő alatt 20 percig főzzük. A maradék lisztet egy picit megsózzuk, majd kevés vizet hozzáadva sűrű galuskatésztát keverünk. A levesbe szaggatjuk, mikor feljöttek a tetejére, még egy percig főzzük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk, csak összemelegítjük, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt belekeverjük a petrezselymet.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!