2015. máj 26.

Erdei gombaleves gazdagon, különlegesen és egyszerűen

írta: Hajós Ágnes
Erdei gombaleves gazdagon, különlegesen és egyszerűen

 A legjobb leves szegfűgombából készül!

Van egy kedves gombaárus házaspár a helyi piacon, tőlük tudom beszerezni az éppen megtalálható erdei gombákat (idén sajnos nem volt kucsmagomba, illetve csak kb. 10 db...).

Ma végre megérkezett az első adag szegfűgomba (ebben a vadételben már használtam) és mivel régen főztem gombalevest, már meg is volt a helye :)

Egy dologra kell figyelni a tisztításnál (amit én utólag  tudtam meg), hogy a gombák szárát majdnem teljesen vissza kell vágni, mert az alsó fele nem fog megfőni...

 

Szegfűgombaleves gazdagon

 DSC_1700s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg szegfűgomba

1 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér leveleivel

Kis darab zeller és karalábé

1 l húsleves

1,5 dl zsíros tejszín

3 púpos ek liszt

Só, bors

3 ek olaj

 

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk. A petrezselymet apróra vágjuk. A gombák szárának 2/3 részét lecsípjük.

Az olajat egy lábasban felhevítjük, rádobjuk az összes zöldséget. Pár percig nagy lángon, kevergetve pirítjuk, majd mérsékeljük a lángot és megsózzuk a keveréket. Mikor levet eresztett, megszórjuk 1 ek liszttel, majd felöntjük a levessel. Fedő alatt 20 percig főzzük. A maradék lisztet egy picit megsózzuk, majd kevés vizet hozzáadva sűrű galuskatésztát keverünk. A levesbe szaggatjuk, mikor feljöttek a tetejére, még egy percig főzzük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk, csak összemelegítjük, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt belekeverjük a petrezselymet.

DSC_1701s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba szegfűgomba