2015. júl 06.

Csillagtorta málnával, ricottával

írta: Hajós Ágnes
Csillagtorta málnával, ricottával

Egyszerű, de látványos torta a nyár ízével

Alapvetően félek az édességektől. Sós ételt viszonylag ritkán rontok el, de a sütemények jó sokáig mumusok voltak számomra. Kemény lett vagy száraz, vagy nem sült meg a közepe. Vagy egyszerűen fogyókúráztam és a legapróbb kísértést is el akartam kerülni.

A tortákkal pedig az a helyzet, hogy nem szeretek a mintázással pepecselni. Ez azért fura, mert műkörmös lévén van türelmem apró pici részletekkel órákat dolgozni, de a tortadíszítés végére általában még a csoki színét is megutálom...

Szóval születésnapok környékén alaposan erőt kell vennem magamon, mert boltit azért csak nem veszek... Sőt, készítés közben még némi titokzatos mosolyt is az arcomra tudok varázsolni, ha belesnek a gyerekek, érezzék, hogy itt valami nagyszerű dolog készül.

A következő torta szerencsére más kategória. Hiszen bármilyen fura, viszonylag gyorsan elkészül, a csillagformának köszönhetően pedig sok kézügyességre sincs szükség, hogy egy igazi szépséget hozzunk létre.

 

Málnás-ricottás torta

DSC_6330s 

A tésztához:

5 tojás

5 ek liszt

5 ek cukor

Liszt, vaj a formához

 

A málnakrémhez:

25 dkg ricotta (vagy zsírszegény túró)

20 dkg málna

1 dl habtejszín

1 ek málnaaroma (elhagyható)

2-3 ek porcukor

1 kis zacskó zselatin

 

A habhoz:

3 dl habtejszín

1 zacskó habfixáló

2 ek porcukor

1 ek vaníliaaroma

 

½ zacskó piros tortazselé

1 ek porcukor

15 dkg málna

 

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a lisztet is. Végül összeforgatjuk a fehérjék kemény habjával. Egy 26 cm-es formát kivajazunk, majd lisztezünk, belesimítjuk a masszát (én a képen szilikonos csillag alakú formát használtam, ebbe nem kell se vaj, se liszt). 170 fokon kb. fél óra alatt megsütjük. Langyosan kiborítjuk a formából, kihűtjük, háromfelé vágjuk.

A tejszínt habbá verjük (célszerű a krémbe és a tetejére való habot együtt felverni, majd ebből vesszük ki az ötödét). Géppel összekeverjük a ricottát, a kisebb adag tejszínhabot, málnát, aromát, cukrot. A zselatint felforraljuk pár ek vízzel, mikor feloldódott, belekeverjük a krémbe. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, még keverünk cukrot hozzá. Kicsit állni hagyjuk, míg a zselatin hatni kezd.

Ekkor elosztjuk a rétegek között.

A maradék  tejszínhabot még keményebbre verjük a habfixálóval, cukorral és vaníliaaromával, a torta oldalát megkenjük vele, szépen elegyengetjük. A torta szélét legalább 2-3 cm magasan és vastagon kidíszítjük a habbal, közötte kirakjuk a maradék málnával.

A piros tortazselét a csomagoláson levő módon elkészítjük (persze csak fele vízzel!), belekeverjük a porcukrot is. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük, majd ráöntjük a málnára.

Hűtőbe tesszük pár órára.

DSC_6344s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

torta tejszín ricotta málna