Ropogós-chilis rizottó csirkemájjal
Maradékmentő rizsétel pikánsan
A szokásos havi rizottóadagomon gondolkodtam, ismét valami újra vágytam.
Egyben hűtőkisöprést is végeztem, a maradék gombát és csirkemájat felhasználtam, de a változatosság kedvéért csípős paprikát és pirított napraforgómagot is adtam hozzá.
Csirkemájragu paprikával és napraforgómagos-gombás rizottóval
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg csirkemáj
5 dkg füstölt szalonna
2 paprika
2 chili
1 fej hagyma
Só, bors
1 kk majoranna
1 ek olaj
20 dkg rizottó rizs
20 dkg gomba
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz rozé
6 ek napraforgómag
10 dkg reszelt, könnyen olvadó sajt
2 kakukkfűág vagy 1 kk szárított kakukkfű
5 dkg vaj
1 l húslé
A hagymát és a chilit apróra, a szalonnát kisebb, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát, rádobjuk a hagymát és a paprikát. Mikor a hagyma üvegesre pirul, rádobjuk a falatokra vágott májat és a chili felét. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával. Időnként megkeverve addig pirítjuk a májat, míg a közepe rózsaszín lesz.
A napraforgómagot száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, a vaj felén sárgára pirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát. Megkeverjük, mikor megérezzük az illatát, rászórjuk a rizst. Egy-két percig együtt pirítjuk, majd beleöntjük a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, fedőt teszünk rá, megvárjuk, míg a rizs beszívja a nedvességet. Ekkor elkezdjük adagolni merőkanalanként a levest. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, mikor a rizs felveszi az összes folyadékot. Két kanál után hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a kakukkfüvet. Akkor jó a rizottó, ha a rizs megpuhult és az egész állaga krémes lesz. Ekkor elzárjuk a lángot, belekeverjük a maradék vajat és a reszelt sajtot, míg elolvad. Végül belekeverjük a napraforgómag ¾-ét.
Tálaláskor egy-két merőkanálnyi rizottót mélytányérra szedünk, rákanalazunk a csirkemáj-raguból, majd megszórjuk a maradék napraforgómaggal és chilivel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!