2015. júl 19.

Ropogós-chilis rizottó csirkemájjal

írta: Hajós Ágnes
Ropogós-chilis rizottó csirkemájjal

Maradékmentő rizsétel pikánsan

A szokásos havi rizottóadagomon gondolkodtam, ismét valami újra vágytam.

Egyben hűtőkisöprést is végeztem, a maradék gombát és csirkemájat felhasználtam, de a változatosság kedvéért csípős paprikát és pirított napraforgómagot is adtam hozzá.

 

Csirkemájragu paprikával és napraforgómagos-gombás rizottóval

 DSC_5962s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg csirkemáj

5 dkg füstölt szalonna

2 paprika

2 chili

1 fej hagyma

Só, bors

1 kk majoranna

1 ek olaj

 

20 dkg rizottó rizs

20 dkg gomba

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz rozé

6 ek napraforgómag

10 dkg reszelt, könnyen olvadó sajt

2 kakukkfűág vagy 1 kk szárított kakukkfű

5 dkg vaj

1 l húslé

 A hagymát és a chilit apróra, a szalonnát kisebb, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk. Az olajon kiolvasztjuk a szalonnát, rádobjuk a hagymát és a paprikát. Mikor a hagyma üvegesre pirul, rádobjuk a falatokra vágott májat és a chili felét. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával. Időnként megkeverve addig pirítjuk a májat, míg a közepe rózsaszín lesz.

A napraforgómagot száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, a vaj felén sárgára pirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát. Megkeverjük, mikor megérezzük az illatát, rászórjuk a rizst. Egy-két percig együtt pirítjuk, majd beleöntjük a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, fedőt teszünk rá, megvárjuk, míg a rizs beszívja a nedvességet. Ekkor elkezdjük adagolni merőkanalanként a levest. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, mikor a rizs felveszi az összes folyadékot. Két kanál után hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a kakukkfüvet. Akkor jó a rizottó, ha a rizs megpuhult és az egész állaga krémes lesz. Ekkor elzárjuk a lángot, belekeverjük a maradék vajat és a reszelt sajtot, míg elolvad. Végül belekeverjük a napraforgómag ¾-ét.

Tálaláskor egy-két merőkanálnyi rizottót mélytányérra szedünk, rákanalazunk a csirkemáj-raguból, majd megszórjuk a maradék napraforgómaggal és chilivel.

DSC_5961s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

 

Szólj hozzá

rozé rizs csirkemáj szalonna napraforgómag