Fasírttorta krumplipürével apukámnak
Férfias húsétel tortaköntösben
Most már harmadik éve, hogy apukámat a születésnapján valami sós tortával lepem meg. Az első éveben egy kolbászos-kőrözöttes, sok összetevős torta volt, tavaly pedig egy zöld-fehér szendvicstorta.
Idén egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy legyen fasírttorta krumplipürével. El is készítettem, apukámnak nagyon tetszett és én is elégedett voltam magammal :) Mondtam én, hogy nekem a sós dolgok mennek...
Fasírttorta krumplipürével, sonkarózsákkal
Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
A fasírthoz:
40 dkg darált sertéscomb
1 nagy hagyma
1 tojás
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
2 nagy csipet só, frissen őrölt bors
1 csapott ek pirospaprika
1 szikkadt zsemle
Kevés olaj
A krumplipüréhez:
30 dkg krumpli
2 ek vaj
Kb. 1 dl tej
Só, fehér bors, reszelt szerecsendió
A díszítéshez:
2 tojás
3 tömlős sajt (bármilyen ízű)
1 hegyes, erős paprika
Fél doboz retekcsíra
7 szelet kerek formájú csirkemell-sonka
A hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy tálba tesszük a darált húst, tojást, apróra vágott petrezselymet, átnyomott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét. Jöhet bele végül a hagyma is, alaposan összegyúrjuk. Én így nyersen meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e, de ha ettől idegenkedünk, kevés olajon egy kis gombócot ki kell sütni és úgy megkóstolni.
A tortaformát vékonyan beolajozzuk, belenyomkodjuk és elsimítjuk a masszát. 180 fokon megsütjük, kb. fél óra után meg kell kicsit nyomkodni a tetejét, ha szilárdnak érezzük a fasírtot, ki lehet venni. Mikor langyos, rácsra téve teljesen kihűtjük (akár előző nap is történhet).
A krumplit meghámozzuk, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Még forrón összetörjük, vajat, sót, fehér borsot és kevés reszelt szerecsendiót adunk hozzá, majd csomómentesre, krémesre keverjük a tejjel. Ajánlatos fokozatosan adagolni és a szokásosnál kicsit szárazabbra készíteni, különben nem lehet szépen formázni. Ezt is kihűtjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.
A tojásokat keményre főzzük, felszeleteljük. A fasírttortát három egyforma lapra vágjuk, a legalsót a kínálótálra fektetjük. Megkenjük fél tömlős sajttal, elosztjuk rajta és kissé belenyomkodjuk a tojáskarikákat. Ráborítjuk a második lapot, aminek az alját előtte szintén megkentük a sajt másik felével. Összenyomjuk, majd a felső felét ismét megkenjük a második sajt felével. Erre karikázzuk a csípős paprikát, majd ismét jöhet rá egy sajttal megkent húslap. A torta tetejét és az oldalait simára kenjük a harmadik krémsajttal.
Díszítéskor az oldalaira kis krumplipüré-rózsákat nyomunk, a tetejét is megkenjük pár mm vastagon. A sonkaszeleteket késsel csigavonalban bevágjuk, majd virágformára csavarjuk és ráültetjük a tortára. Köréjük elosztjuk a csírát, majd a szélére még nyomunk egy sor krumplipüré-csillagot.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!