2015. júl 20.

Fasírttorta krumplipürével apukámnak

írta: Hajós Ágnes
Fasírttorta krumplipürével apukámnak

Férfias húsétel tortaköntösben

Most már harmadik éve, hogy apukámat a születésnapján valami sós tortával lepem meg. Az első éveben egy kolbászos-kőrözöttes, sok összetevős torta volt, tavaly pedig egy zöld-fehér szendvicstorta.

Idén egy kedves ismerősöm adta az ötletet, hogy legyen fasírttorta krumplipürével. El is készítettem, apukámnak nagyon tetszett és én is elégedett voltam magammal :) Mondtam én, hogy nekem a sós dolgok mennek...

Fasírttorta krumplipürével, sonkarózsákkal

 DSC_0453s

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:

A fasírthoz:

40 dkg darált sertéscomb

1 nagy hagyma

1 tojás

1 csokor petrezselyem

3 gerezd fokhagyma

2 nagy csipet só, frissen őrölt bors

1 csapott ek pirospaprika

1 szikkadt zsemle

Kevés olaj

 

A krumplipüréhez:

30 dkg krumpli

2 ek vaj

Kb. 1 dl tej

Só, fehér bors, reszelt szerecsendió

 

A díszítéshez:

2 tojás

3 tömlős sajt (bármilyen ízű)

1 hegyes, erős paprika

Fél doboz retekcsíra

7 szelet kerek formájú csirkemell-sonka

 

A hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy tálba tesszük a darált húst, tojást, apróra vágott petrezselymet, átnyomott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét. Jöhet bele végül a hagyma is, alaposan összegyúrjuk. Én így nyersen meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e, de ha ettől idegenkedünk, kevés olajon egy kis gombócot ki kell sütni és úgy megkóstolni.

A tortaformát vékonyan beolajozzuk, belenyomkodjuk és elsimítjuk a masszát. 180 fokon megsütjük, kb. fél óra után meg kell kicsit nyomkodni a tetejét, ha szilárdnak érezzük a fasírtot, ki lehet venni. Mikor langyos, rácsra téve teljesen kihűtjük (akár előző nap is történhet).

A krumplit meghámozzuk, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Még forrón összetörjük, vajat, sót, fehér borsot és kevés reszelt szerecsendiót adunk hozzá, majd csomómentesre, krémesre keverjük a tejjel. Ajánlatos fokozatosan adagolni és a szokásosnál kicsit szárazabbra készíteni, különben nem lehet szépen formázni. Ezt is kihűtjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.

A tojásokat keményre főzzük, felszeleteljük. A fasírttortát három egyforma lapra vágjuk, a legalsót a kínálótálra fektetjük. Megkenjük fél tömlős sajttal, elosztjuk rajta és kissé belenyomkodjuk a tojáskarikákat. Ráborítjuk a második lapot, aminek az alját előtte szintén megkentük a sajt másik felével. Összenyomjuk, majd a felső felét ismét megkenjük a második sajt felével. Erre karikázzuk a csípős paprikát, majd ismét jöhet rá egy sajttal megkent húslap. A torta tetejét és az oldalait simára kenjük a harmadik krémsajttal.

Díszítéskor az oldalaira kis krumplipüré-rózsákat nyomunk, a tetejét is megkenjük pár mm vastagon. A sonkaszeleteket késsel csigavonalban bevágjuk, majd virágformára csavarjuk és ráültetjük a tortára. Köréjük elosztjuk a csírát, majd a szélére még nyomunk egy sor krumplipüré-csillagot.

DSC_0452s

DSC_0451s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

csíra krumpli paprika sonka sajt darált hús