2015. júl 21.

Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

írta: Hajós Ágnes
Vietnámi különlegesség az én ízlésem szerint

 Nyári tekercs - tökéletes falatoznivaló sütés nélkül

A nyári tekercset ezerféleképpen lehet variálni, fő alkotóelemei az üvegtészta, sok zöldség, esetleg némi pirított hús, de enélkül is finom.

A mártásnak megvan a tradicionális elkészítési módja. Na, ez nem az! Mivel az egyik hozzávalóm hiányzott, a fantáziámra bíztam a szósz végeredményét. Nekem nagyon tetszik, intenzíven mogyorós-fűszeres, szóval a kellő hatást elértem.

Ha nincsenek otthon ilyen különleges alapanyagok, nyugodtan helyettesíthetjük a kedvenc mártásunkkal (akár tartárral is, recept itt).

 

Nyári tekercs mogyorómártással

 DSC_3050s

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

1 csomag (10 dkg) üvegtészta

Fél-fél piros és sárga kaliforniai paprika

1 kis lilahagyma

1 kisebb cukkini

1 kis sárgarépa

(1 kisebb csirkemell filé)

Só, bors

20 db kb. 20 cm-es kerek rizslap

 

A mártáshoz:

10 dkg mogyoró

Fél dl. földimogyoró-olaj

Kb. 1 dl kókusztej

Fél-fél mk római kömény és koriandermag mozsárban durvára törve

1 csipet őrölt gyömbér

1 gerezd fokhagyma

2 tk osztrigaszósz

Csipet só

 

A mártáshoz a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk. A többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, még hígíthatjuk kókusztejjel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Az üvegtésztát egy tálba tesszük, leöntjük annyi forrásban levő vízzel, amennyi ellepi, 10 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel.

Ha szeretnénk húst is tenni bele, akkor a csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megsütjük, kihűtjük.

Közben előkészítjük a zöldségeket: meghámozzuk, megtisztítjuk a répát, hagymát, paprikákat, cukkinit. Hajszálvékony csíkokra vágjuk, összekeverjük a tésztával (ha, van, akkor a húst is). Jó alaposan, hogy minden összetevő egyenlő arányban forduljon elő benne.

A rizstésztalapokat megmártjuk vízben, lerázogatjuk. Nedves konyharuhára fektetjük, az alsó felére egy kupac tölteléket teszünk. Addigra valószínűleg megpuhul eléggé a tészta, így ekkor ráhajtjuk az oldalait, majd feltekerjük. A mártással tálaljuk.

Fontos, hogy a lap ne legyen túl sokáig a vízben, mert nagyon elázik és kiszakad. Ha nem azonnal tálaljuk, egy jó nedves papírtörlővel vagy konyharuhával takarjuk le, mert kiszárad.

DSC_3052s

DSC_3048s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

répa hagyma mogyoró csirkemell rizstészta kókusztej üvegtészta osztrigaszósz földimogyoró-olaj