Egyszerű, de nagyszerű tejfölös-bögrés pite sárgabarackkal
Könnyű gyümölcsös-fahéjas édesség külföldről
Nem vagyok nagy sütigyáros, de a sült gyümölcsöket és a tejtermékeket kifejezetten szeretem. Épp valami sárgabarackos édességet kerestem külföldi oldalakon, amikor ráakadtam az alábbira itt.
A szerző úgy gondolja, hogy ez egy német eredetű édesség, de gondolom annyi köze van a németekhez, mint a milánói sertésbordának az olaszokhoz... :)
Kicsit változtattam a recepten aszerint, ahogy szerintem ésszerű (na, meg amit találtam itthon).
Összességében egy nagyon könnyen elkészíthető pitét kaptam, amit még ebben a hőségben is szívesen fogyasztok.
Megj.: A kép azért lehet csalóka, mert én csak fele adagot készítettem egy 15 cm-es formában, mivel csak ketten ettük. De már bánom, mert pillanatok alatt elfogyott :)
Sárgabarackos tejfölös pite, bögrésen
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
2 bögre liszt
2/3 bögre + 3 ek barna cukor
½ tk sütőpor
¼ tk só
2 lime héja lereszelve
¾ bögre hideg vaj, felkockázva (kb. 15 dkg) + a kenéshez
2 tojás sárgája
Kb. 9 db sárgabarack
A tejfölös krémhez:
1 bögre tejföl
2 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 lime leve
6 ek cukor
1 ek fahéj
A lisztet, 2/3 bögre barna cukrot, sütőport, sót, limehéjat és a vajat gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk (akár késes robotgépben is). Hozzáadjuk a tojássárgákat, masszává dagasztjuk. Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, ebbe nyomkodjuk fél cm vastagon, az oldalán 5 cm magasan. A sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. Vágott felükkel lefelé szorosan a tésztára sorakoztatjuk, majd megszórjuk a 3 ek barna cukorral.
175 fokos sütőbe toljuk addig, míg a széle elkezd alaposan barnulni (25-30 perc).
Közben a tejfölt kikeverjük a tojásokkal, vaníliával, lime levével és 4 ek cukorral. Mikor a tészta jó, kivesszük, ráöntjük a tejfölös masszát, óvatosan megütögetjük, hogy mindenhol egyenletes legyen. Mehet vissza a sütőbe további kb fél órára. Akkor van kész, ha még kicsit rezgős, de már egyértelműen nem folyik a közepe. A maradék két ek cukrot összekeverjük a fahéjjal, a sütőből éppen kivett, még forró pitét megszórjuk vele. Mikor langyos, az oldalát kicsit késsel körbevágjuk, ha kell, majd óvatosan rácsra csúsztatjuk és teljesen kihűtjük.
Szeletelve tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!