2015. júl 26.

Mézes krémes, cupcake-be álmodva

írta: Hajós Ágnes
Mézes krémes, cupcake-be álmodva

Sütirecept és könyvajánló

Nemrégiben kaptam egy süteményes könyvet, hogy esetleg süssek belőle valamit, aztán mondjak (írjak) véleményt.

Egy részről szeretem az ilyen felkéréseket, kitűnő ötletekre tudok szert tenni. Másfelől viszont bennem van a félsz, hogy ha esetleg nem jó a recept, nem szívesen írok róla semmit és akkor mit fog szólni a kedves kiadó.

Ja, és persze most sütiről van szó, ami még egy plusz para (bár le kéne vetkőznöm a félelmemet, újabban egész jól mennek).

DE, most abszolút pozitívan tudok csak nyilatkozni. Amiről szó van:

Horváth Judit: Szerelmem, cupcake c. könyvéből csemegézgettem az elmúlt időszakban.

cupcake-borito_v9_0

A cupcake (ejtsd: kápkék) történetéről, saját életéről is olvashatunk a bevezetőben, majd megismertet az alapreceptekkel. Bevallom, először gyorsan kipróbáltam a csokisat egy kis meggyel felturbózva (recept nemsoká), csak azután vágtam bele a szívemnek kedves mézes krémes változat elkészítésébe.

Már az elején nagyon tetszett, hogy a tészta olyan gyönyörűen gömbölyödött ki a sütőformából, mint még soha. Viszont a kardamomot és az ánizst kihagytam, nekem azok nem igazán illettek egy magyaros süteményhez, de komolyan mondom, ennyi volt az összes problémám. A krém is nagyon jól sikerült, nem lett túl édes, sem túl vajas.

Egyszóval jó szívvel ajánlom a könyvet mindenkinek, akár teljesen kezdőknek is, nem fognak csalódni.

És itt a kész mű, recepttel:

Mézes krémes cupcake

 DSC_0828s

Hozzávalók 15 db-hoz:

A tésztához:

75 g méz

100 ml habtejszín

180 g liszt

1 tk fahéj

Fél tk sütőpor

Fél tk szódabikarbóna

50 ml olaj

100 g cukor

2 nagy tojás

 

A krémhez:

250 ml zsíros tej

50 g búzadara

125 g vaj

100 g porcukor

1 zacskó vaníliás cukor

1 tojássárgája

 

A díszítéshez:

Kevés baracklekvár

Méz

Szórócukor

 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A 12 darabos muffinsütő formát kibéleljük muffinpapírral.

A tejszínt kissé összemelegítjük a mézzel, de csak addig, amíg el lehet benne keverni. A tésztához való száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Egy másikban a tojásokat kissé felverjük, majd elegyítjük vele az olajat és a mézes tejszínt. Végül ezt a lisztes keverékhez öntjük, fakanállal simára dolgozzuk.

A muffinformákat kétharmadig töltjük, addig sütjük, míg szépen felpúposodik, tűpróbával ellenőrizzük. Rácson teljesen kihűtjük.

A krémhez a búzadarát simára keverjük a hideg tejben, majd takaréklángon folyton kevergetve besűrítjük. Ezt is kihűtjük, közben időnként megkeverjük.

Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a tojás sárgájával is. Ezután jöhet hozzá kanalanként a tejbegríz. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük.

A tortácskák tetejét megkenjük kevés baracklekvárral, a krémmel díszítjük. Szórócukorral, pár csepp mézzel fejezzük be (ez nálam kimaradt…).

DSC_0830s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

méz tejszín fahéj búzadara