2015. aug 12.

Dinnyesaláta, pulykanyárs és fetás mártogatós

írta: Hajós Ágnes
Dinnyesaláta, pulykanyárs és fetás mártogatós

Görög hangulat mézédes dinnyével, fűszeres salátával és satay-jal

Lassan vége a dinnyeszezonnak. Mi idén sem ettünk keveset, sőt, Soma pár napig szinte csak dinnyén és fagyin élt.

Még nyár elején olvastam Széll Tamás dinnyesalátás, pulykanyársas receptjét, ahogy eddig több minden, ez is első látásra megtetszett. Viszont kivételesen szinte teljesen sikerült magam tartanom a recepthez, ezért lenne is rögtön egy észrevételem:

A húsból mindenképpen kicsit zsírosabb fajtát válasszunk, akár sertéscombbal is lehet helyettesíteni, mert hajlamos a sütőben kiszáradni. Pontosan ezért, csak addig süssük, amíg a receptben írtam, akkor lesz finom szaftos. Ja, és nem véletlenül kell serpenyőben elősütni, aztán sütőben tovább, mert hajlamos szétesni.

Viszont a végeredmény egy szuper nyári, extra hűsítő fogás, nem hiába, na, tud a srác :D

Pikáns pulykanyárs dinnyesalátával és fetasajt-krémmel

 DSC_0593s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg darált pulykahús

25 dkg feta

20 dkg görög joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 ek friss, reszelt gyömbér

1 (nagy) csipet cayenne-bors

1 mk római kömény

1 lime héja és leve

1 ek Worcestershire-szósz

1 nagy szál újhagyma zöldjével együtt

20 dkg sárgadinnye (tisztítva és összekockázva)

10 dkg görögdinnye (szintén tisztítva és kockázva, magok eltávolítva)

1 nagy paradicsom

1 közepes lilahagyma

1 kápia

1 kis zacskó olívabogyó

1 csokor bazsalikom

Só, bors

Olívaolaj, balzsamecet

 

A pulykanyárshoz:

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymagerezdeket, a gyömbért, cayenne-borsot, mozsárban összetört római köményt, a lime lereszelt héját és kifacsart levét, az apróra vágott újhagymát, sót és borsot. Én meg szoktam így kóstolni, hogy jók-e a fűszerek, de aki ódzkodik a nyers hústól, egy kis darabot süssön ki serpenyőben és úgy kóstolja meg.

Tojásnyi darabokat formázunk, a közepükbe satay-nyársakat szúrunk. Egy serpenyőben pár ek olívaolajat forrósítunk, gyorsan körbesütjük a husikat, egy tepsire sorakoztatjuk, majd csak fogyasztás előtt sütjük ki.

A dinnyesalátához:

A dinnyéket tisztítás után dobókocka-méretűre vágjuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát, a félbevágott olívabogyókat, kockára vágott paradicsomot és kápiát. Hozzáöntünk 2 ek olívaolajat és egy ek balzsamecetet, összeforgatjuk. Salátástálban rétegezzük 10 dkg fetával (így nem kenődik szét). Hűtőbe tesszük felhasználásig.

A fetás mártogatóshoz:

A maradék 15 dkg sajtot és a görög joghurtot a botmixer poharába tesszük. Hozzáadunk 2 ek olajat egy csipet sót és pár tekerésnyi borsot. Simára mixeljük, majd megkóstoljuk, ha kell, még picit sózzuk. Vékonyra vágunk 3 nagyobb bazsalikomlevelet, belekeverjük, megcsorgatjuk kevés olívaolajjal, majd mehet a hűtőbe ez is.

Fogyasztás előtt a sütőt előmelegítjük a sütőt 180 fokra és 10 perc alatt készre sütjük a pulykanyársakat. A jéghideg fetasajt-krémmel és dinnyesalátával tálaljuk

 DSC_0591s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

dinnye paradicsom pulyka bazsalikom feta