Aranygaluska, a menza sztárja
Ellenállhatatlan édesség, elronthatatlan recept
Aki az előző bejegyzést olvasta, sejthette, hogy előbb-utóbb felkerül az aranygaluska is.
Ehhez nincs történetem, mikor a nagyobbik fiam először kérte, ezt a receptet találtam. Már elég régen volt, nem tudom, honnan vettem, de bevált. Pedig elég gyakorlatlan voltam, mikor először készítettem, de szerintem nem lehet elrontani.
A kép ismét csalóka, itt 1/3 adagot készítettem.
Aranygaluska
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
3 dl tej
8 dkg cukor
3 dkg élesztő
3 tojás sárgája
8 dkg vaj + a kenéshez
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
Hempergetni:
15 dkg durvára darált dió
3 ek cukor
1 tk fahéj
10 dkg vaj
A tejet langyosra melegítjük, egy csipet cukrot teszünk bele és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, a cukrot, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a citromhéjat. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és megdagasztjuk. Én nem szoktam órákig, elég, ha összeáll. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük. A diót összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
Egy tűzálló tálat kivajazunk. A kiszaggatott pogácsákat először a vajban, majd a cukros dióban hempergetjük meg, egymás mellé, majd egymás tetejére tesszük (Akkora edényt kell választani, ami nem lesz tele a tésztával, mert még nőni fog).
Ismét duplájára kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e.
Langyosra hűlve, bor- vagy vaníliasodóval (recept itt) tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!