2015. sze 02.

Vaníliasodó pudingpor nélkül

írta: Hajós Ágnes
Vaníliasodó pudingpor nélkül

Könnyű vaníliamártás sütik mellé

Menzai szép emlékeim között koronás helyet foglal el az aranygaluska. Meg persze a mellé adott vaníliamártás. Emlékeim szerint ezt sohasem készítette otthon anyukám, magamtól kellett megtalálnom hozzá a tuti receptet.

A sok vanília-pundingos szörnyűség után jöttem rá, hogy ha tökéleteset szeretnénk, akkor inkább a tojássárgás, valódi vaníliás változatot kell elkészítenünk. Sokkal illatosabb, teltebb ízű, eteti magát... Igen, ez a drágább, de ugye nem eszünk ilyet minden nap. Akkor viszont élvezzük... :)

 

Vaníliasodó

 DSC_1430s

Hozzávalók:

7,5 dl tej

6 tojás sárgája

6 ek cukor

2 tk étk. keményítő

5 dkg vaj

1 vaníliarúd

 

2,5 dl tejet kikeverjük a tojássárgákkal, a keményítővel és a cukorral (nem kell habosra, csak legyen egynemű). A vaníliát hosszában kettévágjuk, magjait egy kés hegyével kikaparjuk.

A maradék tejbe keverjük a tojásos masszát és vanília magjait, a rudat is beletesszük. Állandóan kevergetve felforrósítjuk, majd takaréklángon mártásállagúra sűrítjük. Levesszük a gázról, de egy percig tovább keverjük, mert az edény még forró.

Levéve belekeverjük a vajat, fedőt rátéve langyosra hűtjük, így tálaljuk.

DSC_1431s

DSC_1432s

 

A aranygaluska receptje itt található.

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

vanília vaj