Vaníliasodó pudingpor nélkül
Könnyű vaníliamártás sütik mellé
Menzai szép emlékeim között koronás helyet foglal el az aranygaluska. Meg persze a mellé adott vaníliamártás. Emlékeim szerint ezt sohasem készítette otthon anyukám, magamtól kellett megtalálnom hozzá a tuti receptet.
A sok vanília-pundingos szörnyűség után jöttem rá, hogy ha tökéleteset szeretnénk, akkor inkább a tojássárgás, valódi vaníliás változatot kell elkészítenünk. Sokkal illatosabb, teltebb ízű, eteti magát... Igen, ez a drágább, de ugye nem eszünk ilyet minden nap. Akkor viszont élvezzük... :)
Vaníliasodó
Hozzávalók:
7,5 dl tej
6 tojás sárgája
6 ek cukor
2 tk étk. keményítő
5 dkg vaj
1 vaníliarúd
2,5 dl tejet kikeverjük a tojássárgákkal, a keményítővel és a cukorral (nem kell habosra, csak legyen egynemű). A vaníliát hosszában kettévágjuk, magjait egy kés hegyével kikaparjuk.
A maradék tejbe keverjük a tojásos masszát és vanília magjait, a rudat is beletesszük. Állandóan kevergetve felforrósítjuk, majd takaréklángon mártásállagúra sűrítjük. Levesszük a gázról, de egy percig tovább keverjük, mert az edény még forró.
Levéve belekeverjük a vajat, fedőt rátéve langyosra hűtjük, így tálaljuk.
A aranygaluska receptje itt található.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!