Egyszerű fügelekvár, ehhez nem kell tudomány
Élvezd a füge édes ízét télen is!
Mint nemrég írtam, kaptam ajándékba egy nagy halom fügét, amit különbözőképpen készítettem el (egy részét meg csak úgy befaltam :) ).
Persze nem maradhatott el a fügelekvár készítése sem, egy adag teljesen egyszerű, variálás nélküli dzsem is készült.
Persze lesz különleges is, de kezdjük az alapoknál.
Egyszerű fügelekvár
Elkészítése:
A lekvárnak befőzni kívánt fügék szárát lecsípjük, 3-4 darabba vágjuk, lemérjük. 20%-nyi cukrot adunk hozzá (barna cukorral még finomabb!), tehát 1 kg fügéhez 20 dkg cukor. Mivel a füge magában is nagyon édes, én nem szoktam többet rakni bele. Összeforgatjuk, egy éjszakát állni hagyjuk.
Egy lábasba tesszük, alágyújtunk, alacsony lángon, időnként megkeverve addig főzzük, míg a kívánt állagnál egy kicsit hígabbat kapunk. Aki darabosan szereti, ezen a ponton már csírátlanított üvegekbe töltheti, öt percre fejre fordítja, majd mehet a polcra.
Aki nem szereti darabosra, krumplinyomóval összenyomkodhatja, és ugyanígy üvegekbe töltheti. A fügelekvárnál egyáltalán nem használok tartósítószert, a kész mű ugyanis annyi cukrot tartalmaz, hogy tuti nem romlik meg.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!