Csokis-fahéjas fügeleves, nem jutok szóhoz...
Isteni hideg fügekrémleves, az új kedvencem
Ritkán szoktam megveregetni a saját vállam, de most megtörtént.
Még a nyár közepén tettem ki a csokis meggylevest, azt is imádtam, pedig nem vagyok édesszájú. Ezen felbuzdulva, mikor múltkor kaptam egy kosárnyi fügét és a vége már nagyon "utolsó pillanatos" volt, gondoltam, levest főzök belőle.
Mint tudjuk, a csoki és a füge jó pajtások (mint ebben a sütiben), de azt nem sejtettem, hogy a fahéjtól, ha lehet, még finomabb lesz. Igazából a gyerekeknek készült, de miután megkóstoltam, hümmögtem egy darabig, aztán csak a felét kapták meg... :D
Csokis-fahéjas fügeleves
Hozzávalók 4 főre:
15-18 db füge (mérettől függően) + a díszítéshez
2 ek barna cukor
2 tk holland kakópor
1 tk fahéj
2 ek görög joghurt
1 tk vaj
Csoki
A fügéket 3-4 darabba vágjuk. A vajat egy edényben felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot. Mikor halványbarna, mehet hozzá a füge, többször megkeverjük, míg kissé összeesik és kezd dzsem állagú lenni. Ekkor felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, hozzáadjuk a kakaóport és a fahéjat, összefőzzük. Mikor egyet „rottyan”, elzárjuk a lángot, az egészet összeturmixoljuk, majd visszaöntjük (akkor lesz szép sima, ha át is passzírozzuk szitán). A joghurtot egy külön tálban, a levest merőkanalanként hozzáadva simára keverjük, majd ez is mehet vissza az edénybe. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk. Ha kell, még ízesítjük, egy fokkal legyen édesebb, mint amit szeretnénk. Teljesen kihűtjük.
Fügekarikákkal és csokiforgácsokkal díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!