Sült tarja, fügeragu és puliszka - mennyei őszi ebéd
Az édes-sós ízek kedvelőinek, laktató és különleges
Még mindig füge :)
Nemrég alkothatnékom volt :) Találtam egy adag tarját a mélyhűtőben, már csak azt kellett kitalálni, hogy miképp hozzam össze az édes fügével, meg ha lehet, annyira ne is hizlaljon...
Ismét puliszka lett a köret, ez alkalommal krumplipüré-állagúra készítettem, a pikáns fügeragu és az édes-ropogós tarja kitűnő kiegészítője lett. Próbáljátok ki!
Mézes-fokhagymás tarja fügeraguval és barnavajas, zsályás puliszkával
Hozzávalók 4 főre:
4 nagy szelet (egyenként 15-18 dkg-os) tarja
4 ek méz
2 nagy gerezd fokhagyma
Só, bors
2 ek balzsamecet
1 ek vaj
3 ek olaj
6 nagy vagy 8 kicsi füge
10 dkg gyöngyhagyma
1 ág kakukkfű
1 nagy lilahagyma (vagy 2 sonkahagyma)
Egész színes bors
0,5 dl vörösbor
1 ek méz
2 ek olaj
Só
2 nagy levél zsálya
6 dkg vaj
0,5 l tej
7 ek kukoricaliszt
Só, bors
A mézet az átnyomott fokhagymával, balzsamecettel és pár tekerésnyi borssal alaposan elkeverjük, hozzáöntünk 1,5 dl vizet. A tarjákat kicsit kiklopfoljuk, megkenjük, -öntözzük a páclével, pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük érni.
Egy serpenyőt felhevítünk, felolvasztjuk benne a vajat az olajjal. A húsokat megsózzuk, közepesnél kicsit erősebb lángon előbb egyik, majd másik oldalukat is megsütjük. A balzsamecet miatt itt-ott kicsit sötétebb lesz, de nem ég meg, csak a balzsamecetben levő cukor karamellizálódik.
A raguhoz a hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a lehéjazott gyöngyhagymát, felöntjük a borral és rácsorgatjuk a mézet. Szórunk rá 1 mk durvára tört színes borsot és egy csipet sót, valamint rácsipegetjük a kakukkfű leveleit. Kevergetjük, mikor a lé nagy része elfőtt, a mártás kicsit besűrűsödött, hozzáadjuk a négybe vagy hatba vágott fügéket. Kettőt-hármat keverünk rajta és kész is.
A puliszkához egy lábasban megolvasztunk 2 dkg vajat. Alacsonyra vesszük a lángot, megvárjuk, míg a vaj enyhén megbarnul és mogyoróillatot kezd árasztani. Közben egy tálban összekeverjük a tejet fél l vízzel, megsózzuk, borsozzuk és habverővel elkeverjük benne a lisztet. A barna vajhoz keverjük a felaprított zsályaleveleket, majd a lisztes-tejes vizet is hozzáöntjük. Magasra vesszük a lángot és állandóan kevergetve besűrítjük. Mártásállagúnak kell lenni, ha nem akar sűrűsödni, adhatunk még hozzá lisztet. Mikor kész, megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, majd belekeverjük a vajat. 5-10 percet hagyjuk állni fedő alatt.
Tálaláskor egy adag puliszkát tányérra szedünk, rákanalazunk a raguból, majd a sült hússal „koronázzuk meg”.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!