Húsos ravioli Alfredo mártással
Otthon készült ravioli selymes tejszínes szósszal
Nemrég keresgéltem a neten szószok után kutatva, mert a szokásos paradicsom, besamel és a többi, mindent bele mellé egy olyat kerestem, aminek klasszikus receptje van. Így akadtam az Alfredo mártásra, aminek az alapja az előbb említett besamel (fehérmártás) tejszínnel felturbózva. A petrezselyem szerepéről megy a vita, hogy hozzá tartozik-e vagy sem, de szerintem tökéletesen kiegészíti a tejszín lágyságát.
Raviolit készíteni pedig egyáltalán nem nehéz, sőt, a töltelékhez a maradékokat is felhasználhatjuk, nekem szokás szerint sült hús került bele :)
Az ihletet innen kaptam, de a recept teljesen más.
Sült húsos ravioli petrezselymes Alfredo mártással
Hozzávalók 4 főre:
A töltelékhez:
20 dkg maradék sült hús
2 kisebb szál újhagyma feldarabolva
10 dkg reszelt sajt
1 ek tejföl
Só, bors
A tésztához:
10 dkg liszt
1 M-es tojás
2 ek víz
Alfredo mártás:
5 dkg vaj
2 púpozott ek liszt
4 dl tej
2 dl zsíros tejszín
Só
Negyed szerecsendió
1 csokor petrezselyem
1 ek vaj
A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, habverővel elkeverjük, zsemleszínűre pirítjuk. Lassan, folyamatosan hozzákeverjük a forró tejet, sűrűsödésig kevergetjük. Ekkor megsózzuk, belereszeljük a szerecsendiót, majd hozzákeverjük a tejszínt. Mikor kész és a sűrűsége kellő állagú, elzárjuk a lángot és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
A ravioli tésztájához a lisztet összegyúrjuk a tojással és a vízzel. Folpackban csomagolva 10 percet pihentetjük. Addig a tészta töltelékéhez valókat késes robotgépben pár mozdulattal összevegyítjük, nem kell simának lenni. Jó sós vizet forralunk.
A tésztát hajszálvékonyra nyújtjuk (a legjobb tésztanyújtó géppel). A felére teáskanálnyi halmokat teszünk, befedjük a tészta másik felével. Kezünkkel a töltelék körül összenyomkodjuk a tésztát, a húsos résznél 2 cm-rel nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk. Még egyszer megnyomkodjuk körbe, akár villa végével is rásegíthetünk. Lobogó, sós vízben pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
Fogyasztás előtt a raviolikat forró vajon átforgatjuk, a petrezselymes mártással tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!