2015. sze 25.

Húsos ravioli Alfredo mártással

írta: Hajós Ágnes
Húsos ravioli Alfredo mártással

Otthon készült ravioli selymes tejszínes szósszal

Nemrég keresgéltem a neten szószok után kutatva, mert a szokásos paradicsom, besamel és a többi, mindent bele mellé egy olyat kerestem, aminek klasszikus receptje van. Így akadtam az Alfredo mártásra, aminek az alapja az előbb említett besamel (fehérmártás) tejszínnel felturbózva. A petrezselyem szerepéről megy a vita, hogy hozzá tartozik-e vagy sem, de szerintem tökéletesen kiegészíti a tejszín lágyságát.

Raviolit készíteni pedig egyáltalán nem nehéz, sőt, a töltelékhez a maradékokat is felhasználhatjuk, nekem szokás szerint sült hús került bele :)

Az ihletet innen kaptam, de a recept teljesen más.

 

Sült húsos ravioli petrezselymes Alfredo mártással

DSC_3423s

Hozzávalók 4 főre:

A töltelékhez:

20 dkg maradék sült hús

2 kisebb szál újhagyma feldarabolva

10 dkg reszelt sajt

1 ek tejföl

Só, bors

 

A tésztához:

10 dkg liszt

1 M-es tojás

2 ek víz

 

Alfredo mártás:

5 dkg vaj

2 púpozott ek liszt

4 dl tej

2 dl zsíros tejszín

Negyed szerecsendió

 

1 csokor petrezselyem

 

1 ek vaj

 

 

A mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, habverővel elkeverjük, zsemleszínűre pirítjuk. Lassan, folyamatosan hozzákeverjük a forró tejet, sűrűsödésig kevergetjük. Ekkor megsózzuk, belereszeljük a szerecsendiót, majd hozzákeverjük a tejszínt. Mikor kész és a sűrűsége kellő állagú, elzárjuk a lángot és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.

A ravioli tésztájához a lisztet összegyúrjuk a tojással és a vízzel. Folpackban csomagolva 10 percet pihentetjük. Addig a tészta töltelékéhez valókat késes robotgépben pár mozdulattal összevegyítjük, nem kell simának lenni. Jó sós vizet forralunk.

A tésztát hajszálvékonyra nyújtjuk (a legjobb tésztanyújtó géppel). A felére teáskanálnyi halmokat teszünk, befedjük a tészta másik felével. Kezünkkel a töltelék körül összenyomkodjuk a tésztát, a húsos résznél 2 cm-rel nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk. Még egyszer megnyomkodjuk körbe, akár villa végével is rásegíthetünk. Lobogó, sós vízben pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.

Fogyasztás előtt a raviolikat forró vajon átforgatjuk, a petrezselymes mártással tálaljuk.

DSC_3421s

DSC_3420s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

sajt tejszín tészta petrezselyem