Ellenállhatatlan túrókrém: a körözött
Tradicionális családi recept egy apró módosítással
Erről a kencéről hosszan tudnék írni, de visszafogom magam, ez mégiscsak egy receptes oldal... :)
Nem ismerek embert, aki ne szeretné, én konkrétan kenyér nélkül, paradicsommal szoktam magamba tömni, amit a párom elől meg tudok menteni. Nem érdekel, hogy hagymás, inkább nem állok közel senkihez :)
Az osztrákok magukénak vallják a körözöttet, de átböngésztem néhány receptes oldalukat és ők tesznek bele uborkát, kaprit, szardellát, meg ami a kezükbe akad. Szóval a jó kis juhtúrós, pirospaprikás, hagymás fajta igenis magyar sajátosság, és a többi nehéz kajával szemben ez kifejezetten egészséges.
A most következő recept generációk óta öröklődik a családomban. Csak a piros arany az én ötletem benne, történt egyszer ugyanis, hogy nagyon kevés pirospaprika volt otthon, így ezzel pótoltam. Komolyan meglepődtem, hogy milyen finom lett tőle, azóta mindig teszek bele.
És még valami: én ma reggelig meg voltam győződve róla, hogy kőrözöttnek kell ejteni. Megint tanultam valamit.
Körözött
Hozzávalók:
0,5 kg túró (legjobb a juhtúró)
6-8 nagy ek tejföl
1 nagy fej hagyma
2 csapott ek pirospaprika
Só, bors
1 ek piros arany
1 púpozott tk őrölt kömény
A hagymát nagyon apróra vágjuk. A túrót egy tálban villával összenyomkodjuk, alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. A végén sózzuk, főleg, ha juhtúróval készül.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!