2015. okt 04.

Előkelő vendégváró camembert-rel, vargányával és Guiness-szósszal

írta: Hajós Ágnes
Előkelő vendégváró camembert-rel, vargányával és Guiness-szósszal

Leveles tésztából extravagáns előétel

A leveles tészta igazi jolly joker, percek alatt csodákat lehet vele/belőle művelni. Viszont pont ezért többen nem is tartják sokra, sőt, az összetevőit is alaposan meg kell nézni, mielőtt megveszitek. Én eddig a fagyasztottban sosem csalódtam, sokáig eláll és olcsóbb is, mint a friss. Meg nincs is tele adalékanyaggal (annyira).

A most következő vendégváró mindenkinek a kedvence lehet. A camembert, a pirított vargánya és a karamellizált hagyma magukban is eszméletlenül finomak, de így egyben igazi világbajnok párosítás.

Hozzá jön extraként a Guiness-redukció. Vörösborból már készítettem ehhez a tortához, és imádtam. A sörredukció a várakozásaim ellenére egyáltalán nem keserű, kifejezetten különleges.

Ez az egész akár az én ötletem is lehetett volna, annyira szépen meg van variálva, de nem :) Innen jött, kis változtatások után elkészítve.

Ennyi ömlengés után lássuk a medvét, vagyis a tart-ot:

 

Karamellizált hagymás, camembert sajtos, vargányás tart Guinness redukcióval

DSC_3633s

Hozzávalók 4 főre:

Fél csomag leveles tészta (250 g)

 

20 dkg camembert

5 dkg vaj

 

30 dkg vargánya

2 gerezd fokhagyma

2 nagyobb ág kakukkfű

2 ek olívaolaj

 

4 nagy fej hagyma

2 nagyobb ág rozmaring

2 ek cukor

2 ek balzsamecet

2 ek vaj

 

1 tojás

Só, bors

 

Petrezselyem, újhagyma

 

A redukcióhoz:

1,2 dl Guinness sör

1,2 dl balzsamecet

1 ek méz

 

A hagymát vékonyra szeleteljük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk, megsózzuk. Mikor összeesik, megszórjuk a cukorral. Alacsonyra vesszük a lángot, hozzáadjuk az apróra vágott rozmaringot. Időnként keverünk rajta egyet, mikor világosbarna és krémesen puha lesz, elzárjuk a lángot és kihűtjük.

A camembert sajtot és a puha vajat villával összenyomkodjuk, kicsit sózzuk, borsozzuk.

A gombát felszeleteljük. A felhevített olívaolajra dobjuk, megsózzuk, mérsékeljük a lángot. Megborsozzuk, belecsipkedjük a kakukkfű leveleit, addig kevergetjük, míg a gomba kissé megpuhul, és a nedvesség elfő. Belenyomjuk a fokhagymákat, keverünk párat ismét, míg az illatát megérezzük. Fél dl vizet hozzáöntünk, elkeverjük, hogy ne legyen túl száraz, elzárjuk a lángot, hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztából 4 db téglalapot nyújtunk. 1 cm vastagon keretet karcolunk rá késsel, de ne vágjuk át! A belső részt villával megszurkáljuk. Először elosztjuk rajtuk a vajas camembert-t, rá a hagymát, erre jön a gomba. A keretet megkenjük a felvert tojással, majd mehet az egész a 200 fokos sütőbe. Addig sütjük, míg a keret kicsit megemelkedik és aranybarnára sül.

Közben a sört, balzsamecetet és mézet egy lábasban összekeverjük, forraljuk addig, míg a felére csökken a mennyisége.

A tart-okat a sütőből kivéve langyosan vagy kihűlve, a mártással megcsorgatva, apróra vágott petrezselyemmel és/vagy újhagyma zöldjével tálaljuk.

DSC_3614s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

guiness méz vargánya kakukkfű rozmaring újhagyma camembert petrezselyem leveles tészta vajbalzsamecet