Fűszeres karalábéleves, húsgombóccal
A karalábéleves is lehet finom :)
A karalábé nem egy népszerű növény. Gyerekkoromban kifejezetten utáltam, most már sokkal jobban szeretem. Az a baj szerintem, hogy a legtöbben azért nem fogyasztják, mert a menzai karalábéfőzelék jut eszükbe.
Ízetelen, fás, lisztes trutyi volt. Sőt, szegény nagymamám töltött karalábéjától sem estem hasra, pedig apukám kifejezetten szerette. Mikor még élt szegény, egyszer eljött hozzánk, elétettem az én karalábés, szénhidrátszegény, töltött pulykámat, na, az neki is tetszett, meg mindenkinek.
Ezen felbátorodva neki mertem állni egy karalábélevesnek, de nem bíztam mindent a véletlenre, került mellé húsgombóc is. El is fogyott mind.
Zöldfűszeres karalábéleves húsgombóccal
Hozzávalók 4 főre:
1,2 l alaplé
1 nagyobb karalábé
20 dkg darált hús
1 tojás fehérje
2 ek főtt rizs
Egy csokor petrezselyem
1 kis fej hagyma
Kevés zsemlemorzsa
Só, bors
Olívaolaj
2 ek friss, apróra vágott kapor
Ha van más friss zöldfűszer (koriander, kakukkfű, rozmaring), azokból is összesen 1 ek apróra vágva
1 ek vaj
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A húst összekeverjük a rizzsel, tojásfehérjével, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát hozzáadva könnyen formázható masszává gyúrjuk.
Egy serpenyőbe 2 ek olívaolajat öntünk. Diónyinál kicsit kisebb gombócokat formálunk, minden oldalukat megpirítjuk.
A karalábét meghámozzuk, egy centis kockákra vágjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a karalábét, pár percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük a levessel. Felforraljuk, majd alacsonyra véve a lángot fedőt teszünk rá, 15 percig főzzük (ha öregebb a karalábé, tovább is tarthat). Ekkor beletesszük a gombócokat, így még kb. 3 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, beállítjuk a sósságát, pár percig hagyjuk állni és fogyaszthatjuk is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!