2015. okt 14.

(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

írta: Hajós Ágnes
(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal

Főzelék és fasírt liszt nélkül

Mostanában több főzeléket készítek, párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni.

Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így a még a gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos :)

Finomfőzelék zabpelyhes fasírttal

DSC_1868s

Hozzávalók 4 főre:

2 nagyobb karalábé

3 nagy répa

35 dkg borsó

1 nagy hagyma

1 csokor petrezselyem

1 l hús- vagy zöldségalaplé

2 ek olívaolaj

Só, bors

1 tk étk. keményítő

 

A fasírthoz:

0,5 kg darált hús (sertés vagy pulyka)

1 tojás

2 tk só

1 csokor petrezselyem

1 ek pirospaprika

Pár tekerésnyi bors

2 gerezd fokhagyma

Kb. 8 ek zabpehely

Olaj a sütéshez

 

A darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, aprított petrezselyemmel, jó pár tekerésnyi őrölt borssal, a pirospaprikával, összezúzott fokhagymával és a zabpehellyel. Legalább 20 percet állni hagyjuk hűtőben, hogy a zabpehely megszívja magát. Ne sózzuk egyelőre.

A karalábét és répát egyforma kicsi kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon sárgára pirítjuk, majd mehet hozzá a karalábé, felöntjük a levessel. Teljesen puhára főzzük, ha nagyon elfogyna a lé, vízzel pótoljuk. Hozzáadjuk a répát, kb. 5 perc után ez is puha lesz. A zöldségeket leszűrjük, a levet félretesszük. A zöldségek 1/3-át a botmixer poharába tesszük, annyi levet adunk hozzá, hogy összeturmixolva krémleves állagot kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, beletesszük a maradék répát, karalábét és a borsót, pár perc alatt ezt is puhára főzzük. Beleszórunk egy csokor felaprított petrezselymet (keveset félretehetünk a díszítéshez), megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ha nincs teljesen főzelék-állaga, keverjünk el 1 púpozott tk étk. keményítőt 2 ek hideg vízben és keverjük az ételbe.

Megnézzük a fasírtmasszát, ha formázható, akkor jó, ha nem, adjunk hozzá pár ek zabpelyhet és hagyjuk állni. Mikor rendben van az állaga, sózzuk meg, formáljunk pogácsákat belőle, kevés olajon egy serpenyőben süssük meg mindkét oldalukat.

A kész főzelékkel tálaljuk.

DSC_1869s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

répa borsó karalábé zabpehely petrezselyemdarált hús