(Szép és) finomfőzelék egészséges fasírttal
Főzelék és fasírt liszt nélkül
Mostanában több főzeléket készítek, párom legnagyobb örömére. Meg én is szívesebben eszem, mióta megtaláltam a legjobb módját a sűrítésnek: a harmadát-negyedét összeturmixolom, így nem kell lisztet használni.
Most a fasírtot is zabpehellyel készítettem, így a még a gluténmentes diétába is beilleszthető. És komolyan mondom, finomabb is lett, mint a szokásos :)
Finomfőzelék zabpelyhes fasírttal
Hozzávalók 4 főre:
2 nagyobb karalábé
3 nagy répa
35 dkg borsó
1 nagy hagyma
1 csokor petrezselyem
1 l hús- vagy zöldségalaplé
2 ek olívaolaj
Só, bors
1 tk étk. keményítő
A fasírthoz:
0,5 kg darált hús (sertés vagy pulyka)
1 tojás
2 tk só
1 csokor petrezselyem
1 ek pirospaprika
Pár tekerésnyi bors
2 gerezd fokhagyma
Kb. 8 ek zabpehely
Olaj a sütéshez
A darált húst összekeverjük egy tálban a tojással, aprított petrezselyemmel, jó pár tekerésnyi őrölt borssal, a pirospaprikával, összezúzott fokhagymával és a zabpehellyel. Legalább 20 percet állni hagyjuk hűtőben, hogy a zabpehely megszívja magát. Ne sózzuk egyelőre.
A karalábét és répát egyforma kicsi kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Az olajon sárgára pirítjuk, majd mehet hozzá a karalábé, felöntjük a levessel. Teljesen puhára főzzük, ha nagyon elfogyna a lé, vízzel pótoljuk. Hozzáadjuk a répát, kb. 5 perc után ez is puha lesz. A zöldségeket leszűrjük, a levet félretesszük. A zöldségek 1/3-át a botmixer poharába tesszük, annyi levet adunk hozzá, hogy összeturmixolva krémleves állagot kapjunk. Visszaöntjük a lábasba, beletesszük a maradék répát, karalábét és a borsót, pár perc alatt ezt is puhára főzzük. Beleszórunk egy csokor felaprított petrezselymet (keveset félretehetünk a díszítéshez), megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Ha nincs teljesen főzelék-állaga, keverjünk el 1 púpozott tk étk. keményítőt 2 ek hideg vízben és keverjük az ételbe.
Megnézzük a fasírtmasszát, ha formázható, akkor jó, ha nem, adjunk hozzá pár ek zabpelyhet és hagyjuk állni. Mikor rendben van az állaga, sózzuk meg, formáljunk pogácsákat belőle, kevés olajon egy serpenyőben süssük meg mindkét oldalukat.
A kész főzelékkel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!