2015. okt 18.

Lassan sült marhaoldalas krémes krumplival, kevés munkával

írta: Hajós Ágnes
Lassan sült marhaoldalas krémes krumplival, kevés munkával

Igazi comfort food mély ízekkel

A marhaoldalas igazi született húsvőknek való étel. A hiedelemmel ellentétben ez egy roppant olcsó húsfajta, hiszen sok csont van benne és az órákon keresztül főtt levesen kívül nálunk nem sok elkészítési módja ismert.

Tény, hogy akkor lesz igazán finom és omlós, ha alacsony lángon, hosszú időn keresztül van hőkezelve. Cserébe nem kell túlzásba vinni az ízesítést, hiszen magában elég karakteres az íze.

Hozzá most Jamie Oliver egyik gyors köretét hoztam, az egyik 30 perces részben láttam. Meg persze egy kis cole slaw-t, így a családból mindenkinek a kedvében járhatunk :)

És a legjobb az egészben, hogy kevés vele a munka. Kb. 10 perc a hús előkészítése, plusz 10 a köreté, a saláta meg előző napról is jó lesz. Reggel felkelünk, mindent belepakolunk a tepsibe és alkalomadtán mehetnek is sülni.

 

Sült marhaoldalas burgonyagratin-nel, káposztasalátával

DSC_3901s

Hozzávalók 4 főre:

A sült húshoz:

1 kg marhaoldalas

2 répa

2 petrezselyemgyökér

Fél zellergumó

1 nagy hagyma

1 nagy lilahagyma

5 gerezd fokhagyma

Só, bors

Friss zöldfűszerek (pl. zsálya, kakukkfű, rozmaring)

3 dl alaplé

 

A gratin-hez:

80 dkg közepes méretű krumpli

3 dl tejszín

2 közepes tojás

1 csapott ek só

20 dkg reszelt sajt

Vaj a forma kikenéséhez

 

A káposztasaláta (cole slaw) receptje itt.

 

Az oldalast félökölnyire daraboljuk, megsózzuk, -borsozzuk. Egy teflonserpenyőt felhevítünk, a húsok minden oldalára kérget sütünk.

A zöldségeket (a fokhagyma kivételével) megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. Egy tűzálló tál aljára szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát is. A tetejükön elrendezzük az oldalasokat, rájuk szórjuk a fűszernövényeket, köré öntjük az alaplét.

DSC_3898s

Alufóliával lefedjük, 160 fokos sütőbe toljuk. Kb. 3,5 órát sütjük. A végén nem szükséges fólia nélkül sütni, hiszen az elősütéskor már kapott kérget.

Közben elkészítjük a burgonyagratin-t.

A krumplikat meghámozzuk, uborkagyalun lereszeljük. A többi hozzávalót összekeverjük, beleforgatjuk a krumpliszirmokat is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a masszát. 170 fokos sütőbe toljuk, kb. ¾ óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a krumpli középen is megpuhul, a tojásos tejszín pedig kocsonyásra szilárdul. Kivéve langyosra hűtjük, tortaszerűen felszeleteljük.

Tálaláskor néhány darab húst tányérra szedünk, melléteszünk a gratin-ből, kis tálnyi cole slaw-val kínáljuk.

 DSC_3903s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

 

 

 

Szólj hozzá

krumpli marha tejszín marhaoldalas