2015. okt 23.

Almás-barackos süti gyömbéres körteszósszal

írta: Hajós Ágnes
Almás-barackos süti gyömbéres körteszósszal

Könnyű ebéd ízletes befejezése az ősz gyümölcseivel

Ehhez a desszerthez nem tudok nagy történetet fűzni (kivételesen) :)

Most ősszel kaptam ajándékba egy csomó gyümölcsöt és miután az összes eszembe ötlő gyümölcslevest megfőztem és az oviba is egy halommal bevittem, ismét sütisütésre adtam a fejem.

Segítségül hívtam a mindig kéznél lévő leveles tésztát, némi fűszert és alkottam. Semmi nagy csavar nincs benne, mégis egy kicsit különlegesebb a megszokottnál :)

 

Barackos-almás „rétes” körteszósszal

DSC_1690s

Hozzávalók:

1 csomag (kb. fél kg) leveles tészta

4 alma

3 őszibarack (vagy nagy nektarin)

2 ek vaj

5 ek cukor

1 rúd vanília

1 tojás

3 ek búzadara

1 citrom lereszelt héja

 

3 körte

2 ek cukor

1 mk őrölt gyömbér

10 csepp citromlé

 

Az almákat és a barackot kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk (nem reszeljük, darabosat szeretnénk). A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rászórjuk a cukrot, karamellizáljuk. Rádobjuk a gyümölcsöket, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és a citromhéjat. Alacsony lángon kevergetjük, míg a nedvesség szinte teljesen elpárolog, a gyümölcsök pedig megpuhulnak. A végén ellenőrizzük, hogy elég édes-e, ha kell, még adjunk hozzá cukrot.

A leveles tésztát kettévágjuk, egyenként vékony téglalapokat nyújtunk belőle. Elosztjuk az egyik hosszabbik oldaluk mentén, közéjük szórjuk a búzadarát. Felgöngyöljük (a tészta vége alulra kerüljön), a végüket kicsit összenyomkodjuk, tepsire ültetjük.

A tetejüket alaposan megkenjük a felvert tojással, villával megszurkáljuk. Mehet a 180 fokos sütőbe, amíg aranybarna lesz. Langyosra, vagy teljesen kihűtjük, átlósan szeleteljük.

Közben elkészítjük a körteszószt: a körtéket kicsumázzuk, kicsire daraboljuk. Feltesszük annyi vízben, amennyi éppenhogy ellepi, hozzáadjuk a cukrot és az őrölt gyömbért. Mikor puha, botmixerrel simára turmixoljuk, majd egy szűrőn átszűrve visszaöntjük a lábasba. Ha nincs mártásállaga, forralva besűrítjük. A végén még ellenőrizzük, hogy elég édes-e, és hozzáadunk pár csepp citromlét.

Tálaláskor pár kanál mártást egy tányérra szedünk, erre ültetjük a rétese(ek)et.

DSC_1691s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma körte gyömbér nektarin őszibarack leveles tészta