2015. okt 25.

Tojásfasírt aszalt paradicsomos mártással és polentával

írta: Hajós Ágnes
Tojásfasírt aszalt paradicsomos mártással és polentával

Hús nélküli fogás tengernyi ízzel

Még régebben neveztem egy receptversenyre, ahol egészséges ételeket kellett bemutatni. Így gluténmentesre vettem a figurát, sőt még hús sem került bele.

Nem is hiányzott, így is etette magát :)

 

Tojásfasírt aszalt paradicsomos-vargányás sajtszósszal és szezámos polentával

DSC_5748s

Hozzávalók 4 főre:

 

A tojásfasírthoz:

7 tojás

10 ek kukoricaliszt

1 csokor petrezselyem

1 közepes fej hagyma

Bors

Olívaolaj a sütéshez

 

A szószhoz:

10 dkg vargánya

10 dkg könnyen olvadó sajt

1,5 dl sovány tejszín

8 db aszalt paradicsom

Só, bors

Olívaolaj

 

A polentához:

2 dl tej

7 dl víz

20 dkg kukoricadara

4 ek szezámmag

4 ek (pirított) szezámolaj

Só, bors

 

Először a polentát készítjük el, legyen ideje hűlni. A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén barnára pirítjuk. A tejet felforraljuk a vízzel, beleöntjük a kukoricadarát. Alacsony lángon addig kevergetjük, míg teljesen besűrűsödik, mint a tejbegríz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szezámolajat és a szezámmagot. Egy kb. 20x25-ös tepsit kibélelünk folpack-kal, beleöntjük a polentát, hagyjuk teljesen kihűlni, míg megköt.

6 tojást keményre főzünk, megtisztítunk, apróra vágunk. Hozzáadjuk a maradék tojást, a szintén apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A hagymát is felaprítjuk, 1 ek olajon megfonnyasztjuk. Mikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojásos masszához, beleszórunk 4 ek kukoricalisztet, alaposan összekeverjük. Féltenyérnyi pogácsákat formázunk belőlük, megforgatjuk kukoricalisztben. Egy serpenyőben félujjnyi olívaolajat hevítünk, ebben percek alatt kisütjük a tojásfasírtokat. Papírtörlőre szedjük.

A vargányát felaprítjuk, 2 ek olívaolajon gyorsan megsütjük. Hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot. Mikor elolvadt, a botmixer poharába öntjük. Hozzáadjuk az aszalt paradicsomokat, simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a polentát felszeleteljük, megmelegítjük. Tányérra teszünk néhány darabot, mellé jöhet pár tojásfasírt, majd mellékanalazunk a mártásból.

DSC_5745s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás sajt vargánya kukoricadara petrezselyem szezámmag aszalt paradicsom szezámolaj