Tojásfasírt aszalt paradicsomos mártással és polentával
Hús nélküli fogás tengernyi ízzel
Még régebben neveztem egy receptversenyre, ahol egészséges ételeket kellett bemutatni. Így gluténmentesre vettem a figurát, sőt még hús sem került bele.
Nem is hiányzott, így is etette magát :)
Tojásfasírt aszalt paradicsomos-vargányás sajtszósszal és szezámos polentával
Hozzávalók 4 főre:
A tojásfasírthoz:
7 tojás
10 ek kukoricaliszt
1 csokor petrezselyem
1 közepes fej hagyma
Só
Bors
Olívaolaj a sütéshez
A szószhoz:
10 dkg vargánya
10 dkg könnyen olvadó sajt
1,5 dl sovány tejszín
8 db aszalt paradicsom
Só, bors
Olívaolaj
A polentához:
2 dl tej
7 dl víz
20 dkg kukoricadara
4 ek szezámmag
4 ek (pirított) szezámolaj
Só, bors
Először a polentát készítjük el, legyen ideje hűlni. A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén barnára pirítjuk. A tejet felforraljuk a vízzel, beleöntjük a kukoricadarát. Alacsony lángon addig kevergetjük, míg teljesen besűrűsödik, mint a tejbegríz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szezámolajat és a szezámmagot. Egy kb. 20x25-ös tepsit kibélelünk folpack-kal, beleöntjük a polentát, hagyjuk teljesen kihűlni, míg megköt.
6 tojást keményre főzünk, megtisztítunk, apróra vágunk. Hozzáadjuk a maradék tojást, a szintén apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A hagymát is felaprítjuk, 1 ek olajon megfonnyasztjuk. Mikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojásos masszához, beleszórunk 4 ek kukoricalisztet, alaposan összekeverjük. Féltenyérnyi pogácsákat formázunk belőlük, megforgatjuk kukoricalisztben. Egy serpenyőben félujjnyi olívaolajat hevítünk, ebben percek alatt kisütjük a tojásfasírtokat. Papírtörlőre szedjük.
A vargányát felaprítjuk, 2 ek olívaolajon gyorsan megsütjük. Hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot. Mikor elolvadt, a botmixer poharába öntjük. Hozzáadjuk az aszalt paradicsomokat, simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a polentát felszeleteljük, megmelegítjük. Tányérra teszünk néhány darabot, mellé jöhet pár tojásfasírt, majd mellékanalazunk a mártásból.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!