2015. okt 27.

Kukoricás minipalacsinta karamellizált hagymával, fűszervajjal

írta: Hajós Ágnes
Kukoricás minipalacsinta karamellizált hagymával, fűszervajjal

Nagyszerű vegetáriánus főétel vagy könnyű sült húsok kísérője

Ez a recept is Széll Tamás ötlete. Már többet elkészítettem tőle, ezt itt találtam.

Abban biztos hasonlítok rá, hogy én is szeretek sokféle alapanyagot felhasználni egy ételhez. De ezek most nem drágák és ugye ameddig még van csöves kukorica a piacon, addig ki kell használni :)

A sült hagymával együtt kifejezetten édes az összhatás, amit a fűszervaj szuperül feldob. Abból a saját receptemet használtam, nekem tökéletesen bevált.

Kukoricalepény fűszervajjal és sült, édes hagymával

DSC_1548s

Hozzávalók:

4 cső kukorica (vagy 2 konzerv, lecsepegtetve)

20 dkg tejföl

1 tk sütőpor

3 tojás

2 dl sör

Kb. 20 dkg kukoricaliszt

1 nagy csokor petrezselyem

1 nagyobb újhagyma zöldje

Só, bors

Fél mk cayenne-bors

1 nagy gerezd fokhagyma összezúzva

5 ek reszelt sajt

Olaj

 

8 fej sonkahagyma vagy közepes lilahagyma

3-4 ek cukor

Olaj

2 ek balzsamecet

Só, bors

1 adag fűszervaj, elkészítését itt találod

 

A kukoricaszemeket levágjuk a csőről, lobogó, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, de a léből egy keveset megtartunk. Közben a tejfölt kikeverjük a tojásokkal, sörrel, aprított petrezselyemmel és újhagyma-zölddel (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), sütőporral, cayenne-borssal, fokhagymával és reszelt sajttal. Hozzáadunk kb. 15 dkg lisztet, habverővel elkeverjük, félretesszük 5 percre. A kukoricaszemeket késsel kissé összevagdaljuk, nem kell egyformára, ezt is a masszához adjuk, sózzuk, borsozzuk. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk, ha nem ilyen, sűrítsük liszttel vagy hígítsuk a főzőlével. Ismét pár percet állni hagyjuk.

Addig a hagymákat félbe-negyedbe vágjuk. Egy kisebb tepsit a gázra teszünk, beleszórjuk a cukrot, karamellizálni kezdjük. Belefektetjük a hagymákat, kevés olajat locsolunk rá, a vágott felüket kissé megpirítjuk a cukorral. Megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a balzsamecettel. 160 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre. Addigra a hagyma kissé megpuhul, de azért harapható marad. Kivesszük, melegen tartjuk.

Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, evőkanállal szedünk bele a kukoricás masszából, mindkét oldalukat megsütjük.

Még forrón a fűszervajjal és az édes hagymával tálaljuk, kevés petrezselyemmel megszórva díszítjük.

DSC_1544s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

balzsamecet tejföl lilahagyma kukorica újhagyma petrezselyem kukoricaliszt sonkahagyma