Kukoricás minipalacsinta karamellizált hagymával, fűszervajjal
Nagyszerű vegetáriánus főétel vagy könnyű sült húsok kísérője
Ez a recept is Széll Tamás ötlete. Már többet elkészítettem tőle, ezt itt találtam.
Abban biztos hasonlítok rá, hogy én is szeretek sokféle alapanyagot felhasználni egy ételhez. De ezek most nem drágák és ugye ameddig még van csöves kukorica a piacon, addig ki kell használni :)
A sült hagymával együtt kifejezetten édes az összhatás, amit a fűszervaj szuperül feldob. Abból a saját receptemet használtam, nekem tökéletesen bevált.
Kukoricalepény fűszervajjal és sült, édes hagymával
Hozzávalók:
4 cső kukorica (vagy 2 konzerv, lecsepegtetve)
20 dkg tejföl
1 tk sütőpor
3 tojás
2 dl sör
Kb. 20 dkg kukoricaliszt
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagyobb újhagyma zöldje
Só, bors
Fél mk cayenne-bors
1 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
5 ek reszelt sajt
Olaj
8 fej sonkahagyma vagy közepes lilahagyma
3-4 ek cukor
Olaj
2 ek balzsamecet
Só, bors
1 adag fűszervaj, elkészítését itt találod
A kukoricaszemeket levágjuk a csőről, lobogó, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, de a léből egy keveset megtartunk. Közben a tejfölt kikeverjük a tojásokkal, sörrel, aprított petrezselyemmel és újhagyma-zölddel (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), sütőporral, cayenne-borssal, fokhagymával és reszelt sajttal. Hozzáadunk kb. 15 dkg lisztet, habverővel elkeverjük, félretesszük 5 percre. A kukoricaszemeket késsel kissé összevagdaljuk, nem kell egyformára, ezt is a masszához adjuk, sózzuk, borsozzuk. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk, ha nem ilyen, sűrítsük liszttel vagy hígítsuk a főzőlével. Ismét pár percet állni hagyjuk.
Addig a hagymákat félbe-negyedbe vágjuk. Egy kisebb tepsit a gázra teszünk, beleszórjuk a cukrot, karamellizálni kezdjük. Belefektetjük a hagymákat, kevés olajat locsolunk rá, a vágott felüket kissé megpirítjuk a cukorral. Megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a balzsamecettel. 160 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre. Addigra a hagyma kissé megpuhul, de azért harapható marad. Kivesszük, melegen tartjuk.
Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, evőkanállal szedünk bele a kukoricás masszából, mindkét oldalukat megsütjük.
Még forrón a fűszervajjal és az édes hagymával tálaljuk, kevés petrezselyemmel megszórva díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!