2015. okt 29.

Évike sütijei VIII. - Marika szelet

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei VIII. - Marika szelet

Három lapos, csokis-vaníliás süti

Folytatom a nagy sikerű sorozatot :) A többi süteményt itt találjátok.

Mikor legutoljára voltam Évinél, lejegyeztem tizenpár sütit, a nagy részét már megsütöttem, a többi is el fog készülni. Viszont pár hét múlva ismét meglátogatom és kérek tőle további recepteket, szóval sokáig fog tartani a sorozat :)

Ezt a sütit nagyon szerettük, nagypapám tetszését nyerte el a legjobban, mondjuk ő a mézes krémesért is odavolt.

Marika szelet

jkfzhjgd

A tésztához:

2 egész tojás

5 dkg vaj

1 ek méz

20 dkg porcukor

1 dl tej

50 dkg liszt

1 tk szódabikarbóna

+ vaj a kenéshez

 

A krémekhez:

8 ek liszt

1 l tej

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

1 rúd vanília vagy 3 csomag vaníliás cukor

3 ek kakaópor

 

A tetejére:

10 dkg étcsoki

Fél dl olaj

 

A krémhez a tejet nagyjából csomómentesre keverjük a liszttel, alágyújtunk, folyamatosan kevergetve besűrítjük, a gázról levéve teljesen kihűtjük. Kikeverjük a cukrot a vajjal, majd a kihűlt krémmel. Ez eltart egy darabig, de végül sima lesz. Ekkor kétfelé vesszük, az egyik felébe keverjük a vanília kikapart magjait vagy a vaníliás cukrot, a másikba a kakaóport, felhasználásig félretesszük.

A tésztához a cukrot alaposan kikeverjük a cukorral, majd a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, ha nagyon lágy lenne, alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, míg kezelhető lesz az állaga.

Háromfelé osztjuk (én le szoktam mérni), egy gáztepsi hátoldalát kivajazzuk, az enyém 38x38-as. Egyenként a tepsi méretére nyújtjuk, a nyújtófára óvatosan felgöngyöljük, rátesszük a tepsire. 170 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. Kihűtjük, én konyharuhával letakartam, hogy közben ne nagyon száradjon ki.

Egy akkora deszkára tesszük az egyik lapot, ami befér a hűtőbe. Megkenjük az egyik krémmel, erre jön a második lap. Azt a második krémmel kenjük meg, erre jön a teteje. Kezünkkel óvatosan nyomkodjuk meg, hogy nagyjából egyenletes legyen.

A csokit összeolvasztjuk az olajjal (én mikróban szoktam, kis időkre teszem be, alaposan elkeverem, ezt folytatom addig, míg teljesen felolvad). Rákenjük a süti tetejére és rögtön betesszük a hűtőbe.

Csak másnap szeleteljük!

Megj.: a megsült tészta kemény lesz, a krém pedig kicsit lágynak fog tűnni, de nem kell megijedni, az egy éjszaka vagy akár egy egész nap állás ezen segíteni fog! Forró vízbe mártott, papírtörlőn leitatott késsel szeleteljük.

DSC_1762s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

méz vanília kakaó étcsoki