Évike sütijei VIII. - Marika szelet
Három lapos, csokis-vaníliás süti
Folytatom a nagy sikerű sorozatot :) A többi süteményt itt találjátok.
Mikor legutoljára voltam Évinél, lejegyeztem tizenpár sütit, a nagy részét már megsütöttem, a többi is el fog készülni. Viszont pár hét múlva ismét meglátogatom és kérek tőle további recepteket, szóval sokáig fog tartani a sorozat :)
Ezt a sütit nagyon szerettük, nagypapám tetszését nyerte el a legjobban, mondjuk ő a mézes krémesért is odavolt.
Marika szelet
A tésztához:
2 egész tojás
5 dkg vaj
1 ek méz
20 dkg porcukor
1 dl tej
50 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
+ vaj a kenéshez
A krémekhez:
8 ek liszt
1 l tej
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 rúd vanília vagy 3 csomag vaníliás cukor
3 ek kakaópor
A tetejére:
10 dkg étcsoki
Fél dl olaj
A krémhez a tejet nagyjából csomómentesre keverjük a liszttel, alágyújtunk, folyamatosan kevergetve besűrítjük, a gázról levéve teljesen kihűtjük. Kikeverjük a cukrot a vajjal, majd a kihűlt krémmel. Ez eltart egy darabig, de végül sima lesz. Ekkor kétfelé vesszük, az egyik felébe keverjük a vanília kikapart magjait vagy a vaníliás cukrot, a másikba a kakaóport, felhasználásig félretesszük.
A tésztához a cukrot alaposan kikeverjük a cukorral, majd a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, ha nagyon lágy lenne, alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, míg kezelhető lesz az állaga.
Háromfelé osztjuk (én le szoktam mérni), egy gáztepsi hátoldalát kivajazzuk, az enyém 38x38-as. Egyenként a tepsi méretére nyújtjuk, a nyújtófára óvatosan felgöngyöljük, rátesszük a tepsire. 170 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. Kihűtjük, én konyharuhával letakartam, hogy közben ne nagyon száradjon ki.
Egy akkora deszkára tesszük az egyik lapot, ami befér a hűtőbe. Megkenjük az egyik krémmel, erre jön a második lap. Azt a második krémmel kenjük meg, erre jön a teteje. Kezünkkel óvatosan nyomkodjuk meg, hogy nagyjából egyenletes legyen.
A csokit összeolvasztjuk az olajjal (én mikróban szoktam, kis időkre teszem be, alaposan elkeverem, ezt folytatom addig, míg teljesen felolvad). Rákenjük a süti tetejére és rögtön betesszük a hűtőbe.
Csak másnap szeleteljük!
Megj.: a megsült tészta kemény lesz, a krém pedig kicsit lágynak fog tűnni, de nem kell megijedni, az egy éjszaka vagy akár egy egész nap állás ezen segíteni fog! Forró vízbe mártott, papírtörlőn leitatott késsel szeleteljük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!