2015. okt 30.

Halloween torta Somának

írta: Hajós Ágnes
Halloween torta Somának

Csokitorta szellemekkel, nem félelmetes, de finom :)

Minden évben megkérdezem a gyermekeimet, hogy milyen tortát szeretnének.

Soma idén először rózsaszín tortát szeretett volna. Kicsit kikerekedett a szemem, de a gyerekért mindent... Aztán egy perc múlva váltott, inkább legyen Halloween-es! Na, erre lecsaptam, mondtam, hogy oké, akkor csokitorta lesz, meg szellemek, meg kekszek.

A mostani hozzávalókról annyit, hogy dédnagymamám linzertésztája fagyasztható. Mikor nincs kedvem az egészet kisütni, két-három darabban, folpackba bőven becsomagolva lefagyasztom. Ebből vettem most elő egyet és kiolvasztottam.

Ugyanez a helyzet a párizsi krémmel is. Az eredeti mennyiséget nem mindig töltöm bele egy tortába, a többi kis műanyag edényben megy a fagyasztóba. Ezt is felhasználás előtt pár órával kell elővenni.

 

Soma kicsi Halloween tortája

DSC_2300s

Hozzávalók:

3 tojás

3 ek cukor

2 ek liszt

1 ek kakaópor

+ vaj a formához

Negyed adag párizsi krém

Barna tortadara

 

A szellemekhez:

1 tojás fehérje

10 dkg porcukor

5 dkg étcsoki

1 ek olaj

 

A sírkövekhez:

A dediféle linzertésztából egy ökölnyi darab

Kevés liszt a nyújtáshoz

 

A díszeket előző nap készítjük el. A szellemekhez a tojásfehérjét majdnem keményre verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük (géppel), míg a cukor szinte teljesen felolvad, nyúlós masszát kapunk. Egy sütőpapírra kanállal kis halmokat teszünk belőle, eligazgatjuk szellemformára, pár mm-nél ne legyen vastagabb. Másnapig félretesszük, addigra megszárad. A csokit összeolvasztjuk az olajjal, nyomózsákba tesszük. Milliméternyi lyukat vágunk a végére, ezzel csepegtetünk szemeket, szájat a szellemeknek.

A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es köröket vágunk belőle, a két oldalukat késsel levágjuk. Sütőpapíros tepsiben 170 fokon megsütjük, kb. 10 perc. Kihűtjük, majd az olvasztott csokival betűket csorgatunk rá.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket keményre verjük, félretesszük. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport. Végül fakanállal beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 17 cm-es formát alul kibélelünk sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk, 170 fokos sütőben kb. fél órát sütjük (tűpróba). Kivéve lehúzzuk róla a sütőpapírt, rácson kihűtjük.

Keresztben félbevágjuk, rákenjük a csokikrém felét. Rátesszük a torta tetejét, körbe is kenjük a krémmel és a tetejét is bekenjük. 4 kis halmot készítünk rá, az egészet beszórjuk a tortadarával. Beleállítgatjuk a kekszeket és a szellemeket.

dhdcfk

És az ünnepelt :)

 DSC_2304s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tejszín kakaó