Halloween torta Somának
Csokitorta szellemekkel, nem félelmetes, de finom :)
Minden évben megkérdezem a gyermekeimet, hogy milyen tortát szeretnének.
Soma idén először rózsaszín tortát szeretett volna. Kicsit kikerekedett a szemem, de a gyerekért mindent... Aztán egy perc múlva váltott, inkább legyen Halloween-es! Na, erre lecsaptam, mondtam, hogy oké, akkor csokitorta lesz, meg szellemek, meg kekszek.
A mostani hozzávalókról annyit, hogy dédnagymamám linzertésztája fagyasztható. Mikor nincs kedvem az egészet kisütni, két-három darabban, folpackba bőven becsomagolva lefagyasztom. Ebből vettem most elő egyet és kiolvasztottam.
Ugyanez a helyzet a párizsi krémmel is. Az eredeti mennyiséget nem mindig töltöm bele egy tortába, a többi kis műanyag edényben megy a fagyasztóba. Ezt is felhasználás előtt pár órával kell elővenni.
Soma kicsi Halloween tortája
Hozzávalók:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaópor
+ vaj a formához
Negyed adag párizsi krém
Barna tortadara
A szellemekhez:
1 tojás fehérje
10 dkg porcukor
5 dkg étcsoki
1 ek olaj
A sírkövekhez:
A dediféle linzertésztából egy ökölnyi darab
Kevés liszt a nyújtáshoz
A díszeket előző nap készítjük el. A szellemekhez a tojásfehérjét majdnem keményre verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük (géppel), míg a cukor szinte teljesen felolvad, nyúlós masszát kapunk. Egy sütőpapírra kanállal kis halmokat teszünk belőle, eligazgatjuk szellemformára, pár mm-nél ne legyen vastagabb. Másnapig félretesszük, addigra megszárad. A csokit összeolvasztjuk az olajjal, nyomózsákba tesszük. Milliméternyi lyukat vágunk a végére, ezzel csepegtetünk szemeket, szájat a szellemeknek.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es köröket vágunk belőle, a két oldalukat késsel levágjuk. Sütőpapíros tepsiben 170 fokon megsütjük, kb. 10 perc. Kihűtjük, majd az olvasztott csokival betűket csorgatunk rá.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket keményre verjük, félretesszük. A sárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport. Végül fakanállal beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 17 cm-es formát alul kibélelünk sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk, 170 fokos sütőben kb. fél órát sütjük (tűpróba). Kivéve lehúzzuk róla a sütőpapírt, rácson kihűtjük.
Keresztben félbevágjuk, rákenjük a csokikrém felét. Rátesszük a torta tetejét, körbe is kenjük a krémmel és a tetejét is bekenjük. 4 kis halmot készítünk rá, az egészet beszórjuk a tortadarával. Beleállítgatjuk a kekszeket és a szellemeket.
És az ünnepelt :)
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!