Ricottás zabpalacsinta vaníliával, dióval
Diétás és finom :)
Nemrég volt egy (vagy sok) fogyókúrás időszakom, ezt a palacsintát akkor sütöttem.
A zabliszt a gluténmentes diétában ugyan megosztó, mert aki érzékeny a gluténra, az nem fogyaszthatja. A fogyókúra miatt ilyen étrendet tartóknak viszont engedélyezett :)
A folyékony édesítő pedig helyettesíthető nyírfacukorral vagy tetszés szerinti ízesítővel, nekem most ez volt itthon.
De a lényeg: ez a desszert megcáfol minden olyan tévhitet, hogy a fogyókúrás ételek nem túl ízesek. A finnyás gyerekeim úgy falták, mint kacsa a nokedlit :D
Ricottás zabpalacsinta vaníliasodóval, pirított dióval
Hozzávalók 4 főre:
A palacsintához:
125 ricotta
50 g zabpehelyliszt
1 tk sütőpor
½ citrom leve
1 dl víz
1 tojás
Néhány csepp folyékony édesítő
Kevés olaj a sütéshez
A sodóhoz:
0,5 l tej
4 tojás sárgája
Fél rúd vanília
Folyékony édesítő ízlés szerint
A sűrítéshez kb. 1 tk étk. keményítő
4 ek dióbél
A díszítéshez kevés balzsamecet-krém
A sodóhoz 1 dl tejjel simára keverjük a tojássárgákat. A többi tejet melegíteni kezdjük, hozzákeverjük a tojásos tejet. Belekaparjuk a vanília magjait, majd a rudat is hozzátesszük. Édesítjük cukorral vagy édesítővel (amennyire szeretnénk), majd állandóan kevergetve besűrítjük (mikor forrni akar, takarékra vesszük). Ha nem lesz elég sűrű, kevés vízzel elkevert étk. keményítőt öntünk bele, kevergetve a kívánt állagúra sűrítjük. Lefedve félretesszük.
A palacsintához az olajon kívül összekeverünk minden hozzávalót, fél órát állni hagyjuk. Egy teflonserpenyő közepét megkenjük kevés olajjal, közepesre állítjuk a lángot alatta, fél merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Pár perc után lapáttal megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük. így teszünk, míg elfogy a massza.
A diót mozsárban durvára törjük, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk.
Tálaláskor 2-3 db palacsintát tányérra teszünk, rákanalazunk a sodóból, megcsorgatjuk a balzsamecet-krémmel, végül megszórjuk a dióval.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!