Diós kenyér és egy luxus szendvics
Ínyenc reggeli libamájjal, morbier sajttal
Gyakran kísérletezek a kenyértésztával. Én nem ragaszkodom se a kovászhoz, se az öregtésztához, ami a hagyományos fehér kenyerek alap ízét és állagát adja. Jobban szeretem, ami viszonylag gyorsan elkészül és éppen az akkori hangulatomhoz igazodik.
Ősszel elég sok diót kaptam, amit a kedves párom szépen meg is tört nekem. Volt akkor itthon diós süti, meg mindenféle diós étel, akkor sütöttem ezt a diós kenyeret is. Meg persze másnap egy nagyon finom, érlelt sajtos-libamájas melegszendvicset, ami igazi ünnepi reggeli, utána akár vissza is lehet bújni az ágyba még egy kicsit lazsálni :)
Diós-napraforgómagos kenyér
Hozzávalók:
40 dkg fehér liszt
10 dkg rozsliszt
2 ek hántolt, sótlan napraforgómag
2 ek dióolaj (Donum Terrae) vagy barna vaj, itt leírtam, hogy készül
2 ek darált dió
1 kk cukor
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
2 kk só
A langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, megdagasztjuk. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Kilisztezünk egy cipóformát, a tésztát kicsit megformázva beletesszük. Ismét megkelesztjük. A tetejét óvatosan bevágjuk, megspricceljük vízzel, 200 fokos sütőbe toljuk. Kb. 40 perc alatt barnára sütjük. Kivéve ismét megspricceljük, rácson kihűtjük.
Libamájas melegszendvics
Hozzávalók 4 főre:
6 szelet diós kenyér
20 dkg zsírjában sült, hideg libamáj,
20 dkg jó minőségű, markáns ízű, pl. morbier sajt
2 ek balzsamecetkrém (recept lejjebb)
Só
A balzsamecetkrémhez:
300 g balzsamecet
300 g barna cukor
1 dl vörösbor
A balzsamecetkrémhez a hozzávalókat egy edényben forralni kezdjük, amíg besűrűsödik és szirupos állagú lesz. Kihűtjük, üvegbe töltjük, nagyon sokáig eláll.
A kenyérszeleteket keresztben félbevágjuk, megpirítjuk. Egyik felüket megkenjük kevés libazsírral, rájuk szeleteljük vékonyan a libamájat, megsózzuk. A sajtból szintén szeleteket vágunk, ráhalmozzuk a májakra. Forró grillsütőben ráolvasztjuk. Tálaláskor megcsorgatjuk balzsamecet-krémmel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!