2013. dec 30.

Diós kenyér és egy luxus szendvics

írta: Hajós Ágnes
Diós kenyér és egy luxus szendvics

Ínyenc reggeli libamájjal, morbier sajttal

Gyakran kísérletezek a kenyértésztával. Én nem ragaszkodom se a kovászhoz, se az öregtésztához, ami a hagyományos fehér kenyerek alap ízét és állagát adja. Jobban szeretem, ami viszonylag gyorsan elkészül és éppen az akkori hangulatomhoz igazodik.

Ősszel elég sok diót kaptam, amit a kedves párom szépen meg is tört nekem. Volt akkor itthon diós süti, meg mindenféle diós étel, akkor sütöttem ezt a diós kenyeret is. Meg persze másnap egy nagyon finom, érlelt sajtos-libamájas melegszendvicset, ami igazi ünnepi reggeli, utána akár vissza is lehet bújni az ágyba még egy kicsit lazsálni :)

Diós-napraforgómagos kenyér

 DSC_4548s

Hozzávalók:

40 dkg fehér liszt

10 dkg rozsliszt

2 ek hántolt, sótlan napraforgómag

2 ek dióolaj (Donum Terrae) vagy barna vaj, itt leírtam, hogy készül

2 ek darált dió

1 kk cukor

2,5 dl tej

3 dkg élesztő

2 kk só

 

A langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval, megdagasztjuk. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Kilisztezünk egy cipóformát, a tésztát kicsit megformázva beletesszük. Ismét megkelesztjük. A tetejét óvatosan bevágjuk, megspricceljük vízzel, 200 fokos sütőbe toljuk. Kb. 40 perc alatt barnára sütjük. Kivéve ismét megspricceljük, rácson kihűtjük.

 DSC_4545s

 

Libamájas melegszendvics

 DSC_4553s

Hozzávalók 4 főre:

6 szelet diós kenyér

20 dkg zsírjában sült, hideg libamáj,

20 dkg jó minőségű, markáns ízű, pl. morbier sajt

2 ek balzsamecetkrém (recept lejjebb)

 

A balzsamecetkrémhez:

300 g balzsamecet

300 g barna cukor

1 dl vörösbor

 

A balzsamecetkrémhez a hozzávalókat egy edényben forralni kezdjük, amíg besűrűsödik és szirupos állagú lesz. Kihűtjük, üvegbe töltjük, nagyon sokáig eláll.

A kenyérszeleteket keresztben félbevágjuk, megpirítjuk. Egyik felüket megkenjük kevés libazsírral, rájuk szeleteljük vékonyan a libamájat, megsózzuk. A sajtból szintén szeleteket vágunk, ráhalmozzuk a májakra. Forró grillsütőben ráolvasztjuk. Tálaláskor megcsorgatjuk balzsamecet-krémmel.

DSC_4554s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

dió kenyér sajt balzsamecet libamáj napraforgómag dióolaj balzsamecetkrém morbier sajt