Tökmagos zsemle otthon készítve
Jobb, mint a "bolti" :) - A legnagyobb bók a fiúktól
Nagyon szeretem a tökmagot minden formában, emiatt a helyi multiban kapható tökmagos zsemlét is megkóstoltam. Egyszer.
A rajta található magokon kívül sok tökmagízt nem találtam benne, meg drágállottam is, szóval nekiugrottam itthon.
Valóban sokkal jobb lett, azóta többször is készítenem "kellett" :)
Tökmagos zsemle
Hozzávalók 9 db-hoz:
50 dkg liszt
3 ek tökmagolaj
3 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 mk cukor
2 tk só
3+3 ek tökmag
1 tojás fehérje
A vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős vizet, tökmagolajat és beleszórunk 3 ek száraz serpenyőben megpirított tökmagot. Megdagasztjuk (vigyázat, a tökmagolaj miatt enyhén zölden fog), langyos helyen duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 30x30 cm-esre nyújtjuk, kilencfelé vágjuk. Áttesszük egy tepsire, még 20 percet kelesztjük. A tetejüket megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maradék tökmaggal.
200 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!