2015. nov 14.

Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással

írta: Hajós Ágnes
Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással

A húsevőknek tejben párolt tarjával, de nekem nem hiányzott :)

Nemrégen anyukámtól kaptam egy szép adag kukoricalisztet, mert nagyon közelgett a lejárati ideje, és ő nem tudta mindet elhasználni. Küldött is egy fénymásolt oldalt valamelyik női magazinból, amin három tök jó recept volt, az egyiket el is készítettem.

Amúgy is imádom a puliszkát, a krumplipüré tökéletes alternatívája. Nagyon jól variálható, különböző fűszerekkel, olajokkal, sajtokkal nagyszerűen fel lehet dobni és még glutén sincs benne.

Nem is tudom, hogy jellemezzem a most következő ételt. Kis adagban előétel, de azzal, amit én leírtam, nagyon is jól lehet lakni. Ragadozóknak pároltam mellé egy kis tarját, igazán vajpuha lett. A húst is négy főre írtam, de ha nem hiányzik, simán el lehet hagyni :)

 

Zöldfűszeres puliszka barna vajas buggyantott tojással (és tejben párolt tarjával)

DSC_4022s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg kukoricaliszt

6 dl tej

6 dl víz

5 dkg vaj

2 ág kakukkfű

3 levél zsálya

1 ág rozmaring

Só, bors

 

6 tojás

1 ek ecet

10 dkg vaj

 

60 dkg csont nélküli tarja

1 l tej

5 gerezd fokhagyma

5 ek olaj

Fél csokor snidling

 

A puliszkához a tejet összekeverjük a vízzel, 2 tk sóval, 2 tekerésnyi borssal. Elkezdjük melegíteni, belecsipegetjük az apróra vágott zöldfűszereket. Mikor majdnem felforrt, mérsékeljük a lángot, lassan beleszórjuk a kukoricalisztet, habverővel folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, belekeverjük az 5 dkg vajat. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Az állagának pürésnek, szinte folyósnak kell lenni, kicsit még be is fog sűrűsödni. Félretesszük, melegen tartjuk.

A buggyantott tojáshoz egy lábasban 1 l vizet felforralunk, hozzáadjuk az ecetet. Mikor lobogva forr, egyet keverünk rajta, óvatosan beleütünk egymástól távol 2 tojást. 2 perc után kivesszük, nagyon óvatosan leitatjuk róla a nedvességet. A másik 4 tojással is így járunk el.

A húst szeletekre vágjuk. Kicsit kiklopfoljuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk, megkenjük az összezúzott fokhagymával. Egy tálba tesszük, rájuk csorgatjuk az olajat, összeforgatjuk.

Legalább fél óra pihentetés után egy nagy serpenyőt felforrósítunk, a húsokat pár perc alatt nagy lángon elősütjük. Felöntjük a tejjel, fedőt teszünk rá, felforrás után nagyon alacsonyra vesszük lángot és időnként megforgatva 10-15 percig pároljuk.

A 10 dkg vajat egy világos színű lábosban alacsony lángon felmelegítjük, a képződő habot leszedjük. Addig hagyjuk bugyogni, míg halvány barna lesz. Ekkor óvatosan beleforgatjuk a buggyantott tojásokat (ki ne folyjon!), rögtön tálaljuk.

DSC_4018s

Tálaláskor pár ek puliszkát tányérra teszünk, (erre jön a hús), ráültetünk 1-2 tojást, rálocsolunk pár kanál barna vajat. Az apróra vágott snidlinggel díszítjük.

DSC_4030s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

tojás fokhagyma zsálya vaj kakukkfű rozmaring snidling kukoricaliszt