Puliszka zöldfűszerekkel, buggyantott tojással
A húsevőknek tejben párolt tarjával, de nekem nem hiányzott :)
Nemrégen anyukámtól kaptam egy szép adag kukoricalisztet, mert nagyon közelgett a lejárati ideje, és ő nem tudta mindet elhasználni. Küldött is egy fénymásolt oldalt valamelyik női magazinból, amin három tök jó recept volt, az egyiket el is készítettem.
Amúgy is imádom a puliszkát, a krumplipüré tökéletes alternatívája. Nagyon jól variálható, különböző fűszerekkel, olajokkal, sajtokkal nagyszerűen fel lehet dobni és még glutén sincs benne.
Nem is tudom, hogy jellemezzem a most következő ételt. Kis adagban előétel, de azzal, amit én leírtam, nagyon is jól lehet lakni. Ragadozóknak pároltam mellé egy kis tarját, igazán vajpuha lett. A húst is négy főre írtam, de ha nem hiányzik, simán el lehet hagyni :)
Zöldfűszeres puliszka barna vajas buggyantott tojással (és tejben párolt tarjával)
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg kukoricaliszt
6 dl tej
6 dl víz
5 dkg vaj
2 ág kakukkfű
3 levél zsálya
1 ág rozmaring
Só, bors
6 tojás
1 ek ecet
10 dkg vaj
60 dkg csont nélküli tarja
1 l tej
5 gerezd fokhagyma
5 ek olaj
Fél csokor snidling
A puliszkához a tejet összekeverjük a vízzel, 2 tk sóval, 2 tekerésnyi borssal. Elkezdjük melegíteni, belecsipegetjük az apróra vágott zöldfűszereket. Mikor majdnem felforrt, mérsékeljük a lángot, lassan beleszórjuk a kukoricalisztet, habverővel folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, belekeverjük az 5 dkg vajat. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Az állagának pürésnek, szinte folyósnak kell lenni, kicsit még be is fog sűrűsödni. Félretesszük, melegen tartjuk.
A buggyantott tojáshoz egy lábasban 1 l vizet felforralunk, hozzáadjuk az ecetet. Mikor lobogva forr, egyet keverünk rajta, óvatosan beleütünk egymástól távol 2 tojást. 2 perc után kivesszük, nagyon óvatosan leitatjuk róla a nedvességet. A másik 4 tojással is így járunk el.
A húst szeletekre vágjuk. Kicsit kiklopfoljuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk, megkenjük az összezúzott fokhagymával. Egy tálba tesszük, rájuk csorgatjuk az olajat, összeforgatjuk.
Legalább fél óra pihentetés után egy nagy serpenyőt felforrósítunk, a húsokat pár perc alatt nagy lángon elősütjük. Felöntjük a tejjel, fedőt teszünk rá, felforrás után nagyon alacsonyra vesszük lángot és időnként megforgatva 10-15 percig pároljuk.
A 10 dkg vajat egy világos színű lábosban alacsony lángon felmelegítjük, a képződő habot leszedjük. Addig hagyjuk bugyogni, míg halvány barna lesz. Ekkor óvatosan beleforgatjuk a buggyantott tojásokat (ki ne folyjon!), rögtön tálaljuk.
Tálaláskor pár ek puliszkát tányérra teszünk, (erre jön a hús), ráültetünk 1-2 tojást, rálocsolunk pár kanál barna vajat. Az apróra vágott snidlinggel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!