Sült kelbimbó és sütőtök ropogós kenyérrel, dióval, fűszeresen
Ünnepi köret, ami hús nélkül is megállja a helyét
Télen, ha mondhatjuk így, a káposztaféléknek van szezonja. Én személy szerint imádom a kelbimbót, még annak idején Angliában szerettem meg, ahol életemben először kóstoltam simán párolva, zöldköretként.
Aztán itthon csak fagyasztva kaptam egy darabig, de szerencsére ma már minden piacon be lehet szerezni frissen.
A most következő receptet egy olyan oldalon találtam, ahol vegán ételeket mutatnak be, ez alkalommal az amerikaiak nemzeti ünnepére, a hálaadásra készülve. És mielőtt a ragadozók hátrahőkölnének, nem kötelező ezt az ételt főételként fogyasztani, de bizton állíthatom, hogy önmagában is megállja a helyét. A páromnak ugyan sütöttem némi húst mellé (nemsoká azt is felteszem), de nekem egyáltalán nem hiányzott, annyira "kerek" az íze.
Sütőtökös, almás sült kelbimbó gazdagon
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg sütőtök
Fél kg kelbimbó
2 alma
2 lilahagyma
1 nagy újhagyma a zöldjével együtt
5 közepes szelet barna kenyér (összesen kb. 25 dkg)
Olívaolaj
7 dl jó ízes zöldségalaplé
1 nagy ág rozmaring
2 ág kakukkfű
4 nagy levél zsálya
5 ek aszalt áfonya vagy meggy
2 nagy marék dió durvára törve
A sütőtököt meghámozzuk, kétcentisre kockázzuk, a kelbimbókat a torzsánál kettévágjuk (ha nagyok). Egy tepsibe szilikonos sütőlapot terítünk, beleszórjuk, rájuk locsolunk 2 ek olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, kezünkkel átforgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, míg megsülnek. Nem kell teljesen puhára, maradjon harapható.
A diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, félretesszük. A hagymákat szintén kétcentisre daraboljuk, ugyanebben a serpenyőben 2 ek olívaolajon megfuttatjuk, kiszedjük, félretesszük. A kenyeret is felkockázzuk, szintén a serpenyőben ropogósra sütjük.
Minden eddigit, plusz a kicsumázott, ugyanakkorára vágott almát, az aszalt gyümölcsöt és a felaprított fűszernövényeket egy tálba szórjuk, ráöntjük az alaplét. Kezünkkel összeforgatjuk addig, míg a kenyerek az összes levest beszívják.
Visszatesszük a tepsibe, 200 fokon ismét átsütjük, míg a zöldségek, alma és a kenyér barnulni kezdenek.
Szép nagy (előmelegített) tálon kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!