2015. nov 29.

Isteni gombapaprikás tejszínnel

írta: Hajós Ágnes
Isteni gombapaprikás tejszínnel

Néha csak egy kicsit kell változtatni, hogy valami nagyszerűt alkossunk :)

Bármilyen furcsa, én sem teszek mindennap valami fenomenális ínyencséget az asztalra. A gyerekeim sokkal jobban értékelik a megszokott, ismert ízeket, de nem adom fel, elmúlik egyszer a finnyás gyerekkor :)

Viszont a pörköltekkel általában nincs bajuk, főleg, ha nokedlivel vagy tarhonyával szervírozom. Így múltkor megpróbálkoztam a gombapaprikással, ami, ugye abban különbözik a pörkölttől, hogy tejföllel be is van habarva. Ez a művelet volt már csak vissza, amikor kiderült, hogy tejföl, az nincs.

Tejszínnel helyettesítettem, és ezek után mindig így fogom, mert eszméletlen finom lett tőle. Csak próbáljátok ki, imádni fogjátok!

 

Tejszínes gombapaprikás

DSC_2274s

Hozzávalók 4 főre:

1 kg vegyes erdei gomba

10 dkg kolozsvári szalonna

2 közepes fej hagyma

1 nagy ek pirospaprika

Só, bors

2 dl habtejszín

1 ek étk. keményítő

Petrezselyem a tálaláshoz

 

A szalonnát felkockázzuk, egy lábasban kiolvasztjuk a zsírját. Mikor már üveges, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megfonnyasztjuk. Jöhet rá a pirospaprika, elkeverjük, rászórjuk a falatnyira vágott gombákat. Átkeverjük, kissé megsózzuk, nagyon megborsozzuk. Mikor elkezd levet ereszteni, fedőt teszünk rá, kb. 20 percet főzzük. Ha elpárolog a nedvesség, vízzel pótoljuk. A végén összesen 3-4 merőkanálnyi levet hagyjunk alatta. Lehúzzuk a tűzről, a szaftot egy pohárba öntjük.

A tejszínt kikeverjük a keményítővel, majd apránként belekeverjük a pörkölt levét, végül visszaöntjük az edénybe. Takaréklángon főzzük pár percig, míg besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.

Ízlés szerinti körettel tálaljuk, én most tojásos nokedlit adtam hozzá. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

DSC_2275s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba szalonna pirospaprika