2015. dec 09.

Pulykatekercs aszalt szilvával, gesztenyével, de nem a szokásos módon :)

írta: Hajós Ágnes
Pulykatekercs aszalt szilvával, gesztenyével, de nem a szokásos módon :)

Karácsonyi menü előkészítve, házhoz szállítva

A Kitchenbox a Cafeblog-gal karöltve egy kis adventi játékra hívott.

Előbbi cégtől kaptam egy doboznyi hozzávalót, ebből kellett valami ünnepit alkotnom. A receptben leírt első kilenc alapanyag volt az alap, hozzátehettem még két tetszőlegeset. Elvileg kettőt el is vehettem volna, de ugye nálam inkább jó sok az alapanyag, mint kevés... :)

Nem volt azért ennyire egyszerű a történet, mivel a fenti cég csak Pestre szállít ki, szóval rokonok és párom segítsége kellett, hogy tegnap estére ideérjen. Ja, és ma esti a határidő, szóval én már előre ötleteltem és nagyon reméltem, hogy minden össze is fog jönni :D

Segítségemre volt, hogy bloggertársaim már kiírták, mit is tartalmaz a doboz, sőt, a műveiket is megnéztem, nagyon érdekesek (a bejegyzés végén láthatjátok).

Természetesen, hozzám illő módon, alaposan meg lett variálva. A kérés ünnepi étel volt és ha már a helyzetet annyival megkönnyítették, hogy minden kimérve érkezett, az elkészítésre szánhatunk kicsit több időt :)

 

Aszalt szilvás pulyka”rétes”, karamellizált rumos gesztenyés rizzsel és vörösboros szilvamártással

DSC_2697s

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg pulykamell-filé

16 db aszalt szilva

10 dkg megsült gesztenye

1 cl rum

15 dkg jázminrizs

2 ek méz

3 dkg vaj

Kb. 0,5 dl olívaolaj

20 dkg leveles tészta

0,5 dl száraz vörösbor

 

A vörösbort feltesszük főni egy lábasban, nagy lángon felére besűrítjük. Egy teflonserpenyőben a gesztenyét megcsorgatjuk a mézzel (kicsi maradhat a dobozban), közepes lángon kevergetjük, amíg karamellizálódik. Mikor már szinte nincs is nedvesség benne és megérezzük a karamell illatát, a rumot óvatosan beleöntjük, elpárologtatjuk (ügyesek kicsit megdöntve a serpenyőt be is gyújthatják, de ezt tényleg csak gyakorlottak tegyék, fel ne gyulladjon a konyha… :) ). Félretesszük a gesztenyéket.

A két húst a vastagabb részeknél bevágjuk, kétfelé kinyitjuk, mint egy könyvet, kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, a belső oldalukat megkenjük a közben elkészült vörösbor-redukcióval.

5 szem aszalt szilvát apró darabokra vágunk, elosztjuk a húsokon. A hosszabb oldalukat fektetjük magunk elé, felgöngyöljük, hústűvel megtűzzük. Abba a serpenyőbe, amiben előzőleg a gesztenyét karamellizáltuk, beletesszük a vaj harmadát és 3 ek olívaolajat. Felforrósítjuk, a tekercsek minden oldalát körbesütjük (szép barna lesz a cukortól). De ne süssük készre, maradjon puha, ha megnyomjuk. Rácsra félretesszük, mikor langyosra hűl, kihúzzuk belőle a hústűket.

Addig a vaj második harmadát és 2 ek olívaolajat egy lábasban felforrósítunk, rászórjuk a rizst, fehéredésig kevergetjük. Felöntjük pontosan kétszeres mennyiségű vízzel, alaposan megsózzuk, forrástól számítva nagyjából 15 perc alatt puhára főzzük. Fedőt teszünk rá, pár percig pihentetjük, majd villával átforgatjuk.

A leveles tésztát kettévágjuk, ha kell, kinyújtjuk, szorosan beletekerjük a hústekercseket. A kimaradó részeket ismét kinyújtjuk, kis csillagokat nyomunk belőle. A tekercsek tetejét megkenjük a kis maradék mézzel, rányomkodjuk a csillagokat. Tepsire ültetjük, betoljuk az előzőleg 200 fokra melegített sütőbe kb. 20 percre, amíg aranybarnára sül.

Ezalatt a borredukciót összeturmixoljuk a maradék aszalt szilvával és egy csipet sóval, visszaöntjük az eddig használt serpenyőbe. Addig forraljuk, míg felold mindent, ami a serpenyőben maradt, majd az egészet egy szitán átpasszírozzuk, hogy teljesen sima legyen. A maradék vajat elkeverjük benne, hogy selymes fényt kapjon.

A gesztenyéket pár db kivételével apróra vágjuk, összeforgatjuk a rizzsel.

Tálaláskor egy kis forma segítségével csinos halmot teszünk a tányérra a gesztenyés rizsből, mellécsorgatunk a mártásból, felszeleteljük a húsos „rétest”, néhányat a mártásra helyezünk. A kimaradt, karamellizált, rumos gesztenyével díszítjük.

DSC_2690s

DSC_2694s

 

És a többieké: Saját Otthon Project advanti szárnyasa, Miles and Meals saslikja, Konyhalál Linda pulykanyársa, Pink Dust gesztenyés pulykája, Varázslat Fakanállal vörösboros-aszalt szilvás pulykaraguja (remélem, senkit nem hagytam ki).

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gesztenye vörösbor aszalt szilva pulykamell leveles tészta