2016. jan 14.

Puha, sütőben sült fánk egyszerűen, kétféleképpen

írta: Hajós Ágnes
Puha, sütőben sült fánk egyszerűen, kétféleképpen

Nincs olajszag, ez a kezdőknek is menni fog!

Közeledik a farsangi időszak, ilyenkor mindenki fánkot süt, az én gyerekeim is sűrűbben kérnek.

Van is egy kipróbált hagyományos fánkreceptem, abban sosem csalódtam. Egyetlen bajom van csak vele, olyan átható olajszag lesz tőle a konyhában, amit szellőztetéssel sem nagyon tudok száműzni. A másik pedig, hogy az olaj hőmérsékletét jól el kell találni, különben nincs szalag, és akkor hűha...

Ezért próbáltam ki ezt a sütőben sült fánk receptet. A készítési metódus pontosan ugyanaz, mint a sima fánknál, a befejezés kivételével.

Az eredmény nem lesz pontosan ugyanaz, de az állaga és az íze frissen szinte megegyezik a megszokottal. Azzal a különbséggel, hogy nem lesz tiszta olaj a kezünk :)

Recept innen.

Sütőben sült fánk

DSC_2829s

Hozzávalók:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

3 dkg friss élesztő

3 dl tej

7 dkg cukor

5 dkg vaj

½ tk só

2 tojássárgája

A tetejére:

Lekvár, porcukor vagy nutella

 

A tejből 1 dl-t langyosra melegítünk, a kimért cukorból hozzáadunk egy tk-lal és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, fakanállal kicsit összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a maradék tejet és cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat. Megdagasztjuk, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.

Egy tepsibe szilikonos sütőlapot terítünk, pár cm távolságra tesszük egymástól a fánkokat. Ismét egy fél órát kelesztjük, addig 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

Mielőtt betoljuk, az ujjunk vagy egy fakanál végének segítségével mélyedést nyomunk a fánkokba. Ha lekvárosat szeretnénk, akkor a lekvárt még sütés előtt beletöltjük a mélyedésekbe és rögtön betoljuk a sütőbe.

Kb. 20 percig sütjük, de figyelni kell a színét. Kivéve megszórjuk porcukorral, vagy megcsorgatjuk kissé megolvasztott nutellával.

DSC_2821s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

fánk lekvár nutella