2016. feb 06.

Babos-sajtos töltött pizza

írta: Hajós Ágnes
Babos-sajtos töltött pizza

Calzone ropogós csúccsal, olvadó-nyúlós sajttal

Ezt az ételt a lustaság ihlette, nem volt kedvem semmit főzni, de pizzához se.

A nemrég készített burgonyafánk töltelékéből még maradt sajt meg paradicsomos bab is, gyúrtam egy oregánós kenyértésztát, de keleszteni sem volt kedvem, gondoltam, lesz, ami lesz.

Sőt, a nyújtást is elbénáztam, így lett háromszög a bármilyen más szabályos alakzat helyett... Viszont a tetején a kis bumszlit már direkt csináltam. Mikor elkészült, finom, ropogós lett, Soma egyből le is csapott rá :)

Innen már jól alakultak a dolgok, hiszen az íze valami isteni volt. Míg a sütőben volt, összedobtam egy gyors salátát és kész is volt az ebéd :)

 

Pizzás-babos óriásháromszög

 DSC_2915s

Hozzávalók 2 nagy darabhoz:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

1 ek szárított oregánó

2,5 dkg élesztő

1 mk cukor

3 ek olívaolaj

1 tojás

2 dl tej

1,5 dl víz

2 tk só

1 konzerv paradicsomos bab

15 dkg reszelt sajt

1,5 dl passzírozott paradicsom

6 nagy levél bazsalikom

1 kis gerezd fokhagyma

Só, bors

 

A paradicsomlét összeturmixoljuk a bazsalikommal, fokhagymával, egy csipet sóval és borssal.

A vizet összevegyítjük a tejjel, langyosra melegítjük, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, mehet hozzá az oregánó, a só fakanállal kicsit összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős tejet és az olívaolajat, simára dagasztjuk (nem kell órákig). Ha nagyon ragadna, még egy kis liszttel gyúrjuk át. Nedves ruhával letakarjuk, 10 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk.

Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, átlósan két háromszögre vágjuk. Az egyiket belisztezve félretesszük, nehogy összeragadjon és megőrizze a formáját.

A másik háromszöget egyenlő oldalúra nyújtjuk, a közepét megkenjük a bazsalikomos-fokhagymás paradicsomlével, rárakjuk a bab felét, megszórjuk a sajt felével.

Mindhárom csúcsát felhajtjuk a háromszögeknek, az oldalakat összecsipkedjük, egy kicsit meg is lehet csavarni, nehogy elengedjen. Végül a kapott csúcsot párszor megtekerjük, így egy csomót kapunk. Ezt tesszük a másik háromszöggel is.

Egy tepsibe szilikonos sütőlapot terítünk, vagy nagyon kicsit kiolajozzuk, majd -lisztezzük.

Ráügyeskedjük a háromszögeket egymástól távol, nehogy sülé közben összeérjenek.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, a háromszögeket lekenjük a felvert tojással, betoljuk. Sütőtől függően kb. fél órát sütjük, míg aranybarna nem lesz.

Salátával fogyasztjuk, vigyázzunk, a belseje forró!

DSC_2913s

DSC_2919s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt pizza bab paradicsomlé