2016. feb 06.

Melegszendvicskrém házilag, nagymamám receptje szerint

írta: Hajós Ágnes
Melegszendvicskrém házilag, nagymamám receptje szerint

Újhagymás, májkrémes, mustáros kence, kedvenc gyerekkori vacsorám

Lassan kifogyok nagymamám imádott receptjeiből, amiket a mai napig készítek, de még van egy pár.

A most következő sok kedves gyerekkori emléket idéz bennem. Mikor kicsik voltunk a tesómmal, nagyon szerettünk hétvégén ott aludni a mamáéknál. Eleinte volt, hogy ketten, aztán mikor már folyton veszekedtünk, akkor csak egyenkét :)

Esténként a mama szinte mindig melegszendvicset készített abban a régi fajta minigrill-sütőben, ami akkoriban egyik háztartásból sem hiányozhatott. Ő keverte a krémet, imádtuk.

Azért a nagyszüleimet nem úgy kell ám elképzelni, hogy vidéken élnek egy parasztházban csirkékkel :) A mai napig  társasházban laknak a második emeleten. Így 80 körül és felett is szellemileg még teljesen frissek, a fiúkra is szoktak vigyázni.

Múltkor épp volt kis időm, míg magához tér a család reggel, gyorsan ki is kevertem a szendvicsrevalót, ahogy az emlékeimben élt. Természetesen a fiúknak ez sem ízlett, de nem baj, több maradt nekünk. :) Ők meg ették simán sajttal meg ketchup-pel a melegszendvicset.

 

Nagymamám melegszendvicskréme

DSC_2892s

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy szelet kenyér

20 dkg jófajta májkrém

1 nagy újhagyma zöldjével együtt

1 csokor petrezselyem

1 ek mustár

2 kemény tojás

1-2 ek tejföl

Só, bors

4 tk vaj

20 dkg reszelt sajt, pl. ementáli vagy zsírosabb trappista

 

A kemény tojást villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és újhagymát, a mustárt és a májkrémet. Kikeverjük, hozzáadunk annyi tejfölt, hogy krémes állagot kapjon, ízlés szerint megsózzuk és alaposan megborsozzuk.

A kenyerek mindkét oldalát megpirítjuk. ez egyik oldalukat megvajazzuk, rákenjük a szendvicskrémet (jó vastagon), majd megszórjuk a reszelt sajttal.

Forró grillsütőben pirosra sütjük, sok zöldséggel tálaljuk.

DSC_2888s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás sajt mustár tejföl újhagyma májkrém petrezselyem