Melegszendvicskrém házilag, nagymamám receptje szerint
Újhagymás, májkrémes, mustáros kence, kedvenc gyerekkori vacsorám
Lassan kifogyok nagymamám imádott receptjeiből, amiket a mai napig készítek, de még van egy pár.
A most következő sok kedves gyerekkori emléket idéz bennem. Mikor kicsik voltunk a tesómmal, nagyon szerettünk hétvégén ott aludni a mamáéknál. Eleinte volt, hogy ketten, aztán mikor már folyton veszekedtünk, akkor csak egyenkét :)
Esténként a mama szinte mindig melegszendvicset készített abban a régi fajta minigrill-sütőben, ami akkoriban egyik háztartásból sem hiányozhatott. Ő keverte a krémet, imádtuk.
Azért a nagyszüleimet nem úgy kell ám elképzelni, hogy vidéken élnek egy parasztházban csirkékkel :) A mai napig társasházban laknak a második emeleten. Így 80 körül és felett is szellemileg még teljesen frissek, a fiúkra is szoktak vigyázni.
Múltkor épp volt kis időm, míg magához tér a család reggel, gyorsan ki is kevertem a szendvicsrevalót, ahogy az emlékeimben élt. Természetesen a fiúknak ez sem ízlett, de nem baj, több maradt nekünk. :) Ők meg ették simán sajttal meg ketchup-pel a melegszendvicset.
Nagymamám melegszendvicskréme
Hozzávalók 4 főre:
4 nagy szelet kenyér
20 dkg jófajta májkrém
1 nagy újhagyma zöldjével együtt
1 csokor petrezselyem
1 ek mustár
2 kemény tojás
1-2 ek tejföl
Só, bors
4 tk vaj
20 dkg reszelt sajt, pl. ementáli vagy zsírosabb trappista
A kemény tojást villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és újhagymát, a mustárt és a májkrémet. Kikeverjük, hozzáadunk annyi tejfölt, hogy krémes állagot kapjon, ízlés szerint megsózzuk és alaposan megborsozzuk.
A kenyerek mindkét oldalát megpirítjuk. ez egyik oldalukat megvajazzuk, rákenjük a szendvicskrémet (jó vastagon), majd megszórjuk a reszelt sajttal.
Forró grillsütőben pirosra sütjük, sok zöldséggel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!