Koreai palacsinta kicsit megvariálva
Zöldséges palacsinta csípős-édes-savanyú mártogatóssal
Idén is elérkezett a Palacsinta-nap :)
Bár nálunk (még) nincs nagy hagyománya, a világban rengeteg helyen ünneplik. Mostanság sokat olvasgattam erről, így tudtam meg, az eredetét. A keresztény világban hamvazószerdától indul a böjt, előző napon minden romlandót, húst, nehéz ételt "el kellett pusztítani". Vagyis megenni, vagy eltenni 40 nappal későbbre.
Ilyenkor palacsintát sütöttek, bele- és mellépakoltak mindent, ami másnaptól tilos volt.
Idén egy távol-keleti ihletésű változatot hoztam, az ötletet adó receptet itt találtam. Aztán időközben félresiklott a dolog, nem is én lennék... Nagyon finom volt, a gyerekek simán tejföllel ették, de nekem nagyon ízlett a pikáns, kicsit savanykás, szezámos szósz.
Koreai palacsinta az én változatomban
Hozzávalók 4 főre:
1 bögre (2,5 dl-es) finomliszt
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1,5 dl tej
Kb. 2,5 dl víz
2 tojás
1 tk só
1 ek fekete szezámmag
Olaj
2 újhagyma zöldjével együtt
1 közepes répa
3 tojás
15 dkg húsos szalonna
A mártáshoz:
3 dl natúr joghurt
1 dl édes-csípős szósz
1 chili apróra vágva (elhagyható)
1 újhagyma nagyon apróra vágva
Só, bors
2 ek szezámolaj
A mártáshoz valókat összekeverjük, hűtőbe tesszük fogyasztásig.
A palacsintához valókat a vízen kívül egy tálban összekeverjük. A vizet addig adagoljuk folyamatosan kevergetve, míg a miénknél egy kicsivel sűrűbb palacsintatésztát kapunk, kb. mint az amerikai palacsinta. Félretesszük egy kicsit pihenni.
Közben a répát és az újhagymát nagyon vékony csíkokra vágjuk, én a répát simán lereszeltem.
A húsos szalonnát kockára vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Egy tálba öntjük, a szalonnát is félretesszük, de a serpenyőt még használni fogjuk. A tojásokat megsózzuk, felverjük.
Megnézzük a palacsintatésztát, ha nagyon besűrűsödött volna, egy kis vízzel még hígíthatjuk.
A serpenyőt közepes lángra tesszük, egy merőkanálnyi tölteléket a közepére öntünk. Mikor elkezd a széle megszilárdulni, ráteszünk egy kevés zöldséget és szalonnát, majd rákanalazunk 2 ek tojást.
Ha az alja kész, lapáttal megfordítjuk, ha a tojás oldalt kifolyna, visszaigazgatjuk.
Kivéve melegen tartjuk.
Így járunk el addig, míg el nem fogy az összes tészta, a zsiradékot pótoljuk a serpenyőben, nehogy letapadjon. A mártással tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!