Rakott krumpli csirkével, édesburgonyával
Kedvenc egytálételünk megbolondítva
Lehet vitázni arról, hogy kinél mi a legnagyobb családi kedvenc, de az biztos, hogy a rakott krumpli az első közt szerepel. Sokszor készítem az egyszerű változatát, még a volt anyósomtól tanultam, annyit változtattam rajta, hogy pirított hagymát is teszek bele.
A mostani változat is nagyjából az előbb említett recept elkészítési módját követi. Azzal a különbséggel, hogy a kolbászt csirkecombra, a rendes burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.
Csirkével rakott édesburgonya
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg édesburgonya (batáta)
0,5 l tejföl
7 tojás
1 nagy fej lilahagyma
30 dkg csirkecomb-filé
Só, bors
20 dkg reszelt sajt
Kevés olívaolaj a sütéshez
6 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk, felkarikázzuk, félretesszük. A lilahagymát nagyon vékonyra szeljük, a húst kis darabokra vágjuk.
Egy teflonserpenyőben kevés olajat hevítünk, rászórjuk a hagymát. Kicsit megsózzuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, félretesszük.
A tejfölt összekeverjük a maradék tojással, sózzuk, borsozzuk. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékony, max. 3-4 mm-es karikákra vágjuk. A felét a tojásos tejfölbe forgatjuk, kézzel kihalásszuk, egy kb. 25x35 cm-es jénai alján elterítjük. Ráhalmozzuk a tojáskarikák felét, erre jön a hagymás-húsos rész, majd ismét egy sor tojás. A maradék batátát szintén beleforgatjuk a tejfölbe, majd szósszal együtt a rakottas tetejére simítjuk. Erre szórjuk a reszelt sajtot, majd 200 (légkeverésesben 180) fokos sütőbe toljuk. Kb.40 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!