Parasztreggeli, vagyis rántotta minden földi jóval
Extra laktató reggeli egy nyaralás emlékére
Még valamikor kamaszkoromban, az akkori barátoméknál ettem először parasztreggelit. Emlékszem, valahol a Tisza mellett nyaraltunk és egy ráérős reggelen, mikor már nem ettek a szúnyogok, a nagy társaságnak egy hatalmas adag ilyen brutálisan laktató rántottát készítettek.
Aztán a kapcsolat "elmúlt", de ennek a reggelinek az emléke máig bennem maradt, én úgy teleettem magam vele, hogy egy fél napig alig bírtam mozdulni.
Hétvégénként mindig próbálok valami különlegesebb napindítót készíteni, ha más ötletem nincs, a rántottát turbózom fel. Már egyszer írtam az apukámféle sült paprikáról, azt is nagyon szeretem. De mivel most volt egy kis főtt krumpli előző napról, inkább felidéztem azt a régi nyarat és parasztreggelit készítettem. A hatás most is ugyanaz volt, még délben sem voltam éhes... :D
Ja, még annyit, hogy kolbász is szokott bele kerülni, de az nekem most nem volt itthon.
Parasztreggeli
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy főtt krumpli
10 dkg húsos szalonna
10 dkg füstölt sonka
1 nagy hagyma
1 nagy paprika
8 tojás
1 csokor petrezselyem
Só, bors, pirospaprika
A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben elkezdjük kiolvasztani a zsírját. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a durvára vágott hagymát és a felkockázott sonkát, paprikát és krumplit. Addig pirítjuk így együtt kevergetve, míg a hagyma üveges lesz, a sonka és a krumpli pedig itt-ott megpirul.
Közben a tojásokat elhabarjuk egy nagyon kis sóval (a szalonna és a sonka is sós!), szép adag borssal és egy csipet pirospaprikával.
A serpenyőbe öntjük, közepesre vesszük a lángot és időnként megkeverve ízlés szerinti állagúra sütjük.
Tálaláskor megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!