Krumplileves gombával és kaporral, lengyel módra
Laktató zöldségleves, akár szűkösebb napokra is
Még mindig tart a katolikusok nagyböjtje, de bevallom, tőlem sem áll most távolt egy kis diéta. Olyan ételeket keresek mostanában, amiben nincs túl sok hús, vagy egyáltalán nincs.
Ezt a levest szintén anyukám krumplis receptkönyvében találtam, mint a tatár pirogot. Mint a pirognál, most sem vagyok meggyőződve, hogy ennek a levesnek bármi köze lenne a nevében szereplő néphez, de a könyvben így hívják.
Mindenesetre ez egy finom és nagyon is laktató leves, és a legtöbb diétába is beilleszthető.
Krumplileves lengyel módra
Hozzávalók 4-6 főre:
50 dkg krumpli
20 dkg gomba
2 közepes fej hagyma
1 nagy répa
1 nagy petrezselyemgyökér
1 csokor zsenge kapor
1 ek zsír vagy olaj
2 dl tejföl
1 ek étk. keményítő
1,2 l alaplé vagy víz
5 dkg levestészta
A kumplit, répát, gyökeret és hagymát megtisztítjuk. A krumplit felkockázzuk, a leveszöldségeket felkarikázzuk, a hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk.
A hagymát pirítani kezdjük a zsiradékon, mikor üveges, hozzáadjuk a többi zöldséget. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Felforraljuk, puhára főzzük a zöldségeket.
A tejfölt kikeverjük a keményítővel és az apróra vágott kaporral. Először egy merőkanál levessel keverjük simára, aztán még eggyel, ezután visszaöntjük az egészet a levesbe, alacsony lángon megvárjuk, míg kicsit besűrűsödik.
Egy külön lábasban kifőzzük a levestésztát, leszűrjük. A kész levest ezzel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!