2016. már 02.

Krumplileves gombával és kaporral, lengyel módra

írta: Hajós Ágnes
Krumplileves gombával és kaporral, lengyel módra

Laktató zöldségleves, akár szűkösebb napokra is

Még mindig tart a katolikusok nagyböjtje, de bevallom, tőlem sem áll most távolt egy kis diéta. Olyan ételeket keresek mostanában, amiben nincs túl sok hús, vagy egyáltalán nincs.

Ezt a levest szintén anyukám krumplis receptkönyvében találtam, mint a tatár pirogot. Mint a pirognál, most sem vagyok meggyőződve, hogy ennek a levesnek bármi köze lenne a nevében szereplő néphez, de a könyvben így hívják.

Mindenesetre ez egy finom és nagyon is laktató leves, és a legtöbb diétába is beilleszthető.

 

Krumplileves lengyel módra

DSC_1054s

Hozzávalók 4-6 főre:

50 dkg krumpli

20 dkg gomba

2 közepes fej hagyma

1 nagy répa

1 nagy petrezselyemgyökér

1 csokor zsenge kapor

1 ek zsír vagy olaj

2 dl tejföl

1 ek étk. keményítő

1,2 l alaplé vagy víz

5 dkg levestészta

 

A kumplit, répát, gyökeret és hagymát megtisztítjuk. A krumplit felkockázzuk, a leveszöldségeket felkarikázzuk, a hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk.

A hagymát pirítani kezdjük a zsiradékon, mikor üveges, hozzáadjuk a többi zöldséget. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Felforraljuk, puhára főzzük a zöldségeket.

A tejfölt kikeverjük a keményítővel és az apróra vágott kaporral. Először egy merőkanál levessel keverjük simára, aztán még eggyel, ezután visszaöntjük az egészet a levesbe, alacsony lángon megvárjuk, míg kicsit besűrűsödik.

Egy külön lábasban kifőzzük a levestésztát, leszűrjük. A kész levest ezzel tálaljuk.

DSC_1053s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

krumpli gomba tejföl kapor