2016. már 12.

Kívül-belül sajtos kifli

írta: Hajós Ágnes
Kívül-belül sajtos kifli

Ropogós, rozsos csavart kifli szezámmaggal

Nemrég tettem már közzé egy csavart kifli receptet, azt nem kellett keleszteni, csak gyorsan meggyúrni, kinyújtani, tekerni és mehetett is a sütőbe.

Ez a mostani egy kicsit fantáziadúsabb, több összetevő van benne és kicsit tovább tart az elkészítése, de megéri.

 

Kívül-belül sajtos csavart kifli

DSC_3069s

Hozzávalók:

15 dkg tk. rozsliszt

30 dkg sima liszt + nyújtáshoz

4 ek szezámmag

10 dkg reszelt (cheddar) sajt

2 dl tej

1 dl víz

1 mk cukor

2,5 dkg élesztő

5 dkg vaj

2 tk só

1 tojás fehérje

 

A tejet és a vizet összeöntjük, langyosra melegítjük. Belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a szezámmagot és a sót, fakanállal kicsit összekeverjük. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet és felolvasztott, de nem forró vajat. Alaposan megdagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ez kb. 1 óra.

Enyhén lisztezett deszkán kb. fél cm vastag nagy körré nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojásfehérjével, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kezünkkel alaposan rányomkodjuk, majd pizzavágóval 12 (nagyjából) egyforma cikkre vágjuk. A hosszabbik oldaluktól fogva feltekerjük úgy, hogy a sajtos oldala alul legyen, így lesz a kifli kívül-belül sajtos. Szilikonos sütőlapra ültetjük őket, ismét egy órát kelesztjük. 180 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a tészta kicsit megbarnul, a sajt pedig ropogóra sül (20-30 perc).

DSC_3068s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kifli sajt szezámmag