Kívül-belül sajtos kifli
Ropogós, rozsos csavart kifli szezámmaggal
Nemrég tettem már közzé egy csavart kifli receptet, azt nem kellett keleszteni, csak gyorsan meggyúrni, kinyújtani, tekerni és mehetett is a sütőbe.
Ez a mostani egy kicsit fantáziadúsabb, több összetevő van benne és kicsit tovább tart az elkészítése, de megéri.
Kívül-belül sajtos csavart kifli
Hozzávalók:
15 dkg tk. rozsliszt
30 dkg sima liszt + nyújtáshoz
4 ek szezámmag
10 dkg reszelt (cheddar) sajt
2 dl tej
1 dl víz
1 mk cukor
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 tk só
1 tojás fehérje
A tejet és a vizet összeöntjük, langyosra melegítjük. Belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a szezámmagot és a sót, fakanállal kicsit összekeverjük. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet és felolvasztott, de nem forró vajat. Alaposan megdagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ez kb. 1 óra.
Enyhén lisztezett deszkán kb. fél cm vastag nagy körré nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojásfehérjével, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kezünkkel alaposan rányomkodjuk, majd pizzavágóval 12 (nagyjából) egyforma cikkre vágjuk. A hosszabbik oldaluktól fogva feltekerjük úgy, hogy a sajtos oldala alul legyen, így lesz a kifli kívül-belül sajtos. Szilikonos sütőlapra ültetjük őket, ismét egy órát kelesztjük. 180 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a tészta kicsit megbarnul, a sajt pedig ropogóra sül (20-30 perc).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!