Különlegesen krémes csirkemell tavaszi körettel
Csirkemell citromfűvel, tejföllel, pesto-s krumplival
Mikor még csak tanultam főzni (éppen a nagyfiammal voltam terhes), délelőttönként mindig szakácskönyvet vagy a netet bújtam. Minden nap valami újdonságot főztem, jó darabig arra voltam büszke, hogy kétszer nem kerül ugyanaz az asztalra.
Akkor találtam ezt a citromfüves-tejfölös csirke receptet és nagyon megszerettem. Sokáig csak pácnak használtam grillezett húsokhoz, de egy ideje tepsiben sütöm meg, így a tejföl isteni finom krémmé sűrűsödik a hús tetején.
Én legszívesebben csak salátával szoktam enni, de legutóbb egy különlegesebb köretet dobtam össze hozzá.
Citromfüves-tejfölös csirkemell rukkolapesto-s krumplival
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg csirkemell
0,5 l tejföl
4 ek aprított citromfű (vagy egy ek szárított)
Só, bors
1 csokor petrezselyem
60 dkg (új)burgonya
5 dkg rukkola (negyed csomag)
1 dl +2 ek extra szűz olívaolaj
5 dkg reszelt sajt
5 ek durvára tört dióbél
A rukkolapesto-hoz a diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A rukkolával, az 1 dl olívaolajjal, sajttal, sóval, borssal a botmixer poharába tesszük, simára turmixoljuk.
Az újkrumpli héját késsel lekapargatjuk vagy meghámozzuk, mérettől függően negyedekbe, nyolcadokba vágjuk. Lobogó, sós vízben puhára főzzük.
A tejfölt összekeverjük a citromfűvel, apróra vágott petrezselyemmel, 2 ek olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A csirkemellekből másfél centis szeleteket vágunk, beleforgatjuk a fűszeres tejfölbe, pár órát állni hagyjuk (akár egy éjszakát is). Egy jénaiban elrendezzük, 200 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, mikor a folyadék elpárolog, a tejföl pedig itt-ott megbarnul.
Tálaláskor a rukkolapesto-t összeforgatjuk a krumplival. Néhány szelet csirkemellet tányérra teszünk, a pesto-s burgonyával tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!