2016. máj 31.

Zsályás csirkecomb lila csalamádéval

írta: Hajós Ágnes
Zsályás csirkecomb lila csalamádéval

Vajban sült csirke színes körettel

Pár éve ültettem a kertembe zsályát, mára hatalmas bokor lett belőle, így mindig van kéznél ebből a kicsit fanyar illatú fűszerből. 

A zsályás vaj az egyik gyengém. Az a lényege, hogy a zsályaleveleket vajban ropogósra kell pirítani, ami így teljesen átveszi a fűszer aromáját, de egy kicsit finomít is rajta. A ropogós levelek pedig az ételt díszíthetik. De ezek is nagyon finomak, mindig egy kicsit többet sütök belőle, hogy főzés közben elnassolhassam :)

Most ezt a zsályás-vajas alapot használtam ízesítésre is, lassú tűzön ezen sütöttem meg a filézett csirkecombokat. Hozzá a saját csalamádémat kínáltam, így még a diétámba is belefért :)

 

Zsályás-vajas sült csirkecomb

DSC_0445s

Hozzávalók 4 főre:

4-6 egész csirkecomb

10 nagy levél zsálya (vagy több kicsi)

5 dkg vaj

Só, bors

 

Köretnek lila csalamádé (recept itt)

 

A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, éles késsel kicsontozzuk, a bőrt rajta hagyjuk. Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.

A vajat egy széles serpenyőben megolvasztjuk, alacsonyra vesszük a lángot. Beletesszük a megmosott és leszárítgatott zsályaleveleket, pár perc alatt egyszer megfordítva ropogósra sütjük. Kivesszük, papírtörlőn kissé leitatjuk.

A vajat kiöntjük egy tálkába, a serpenyőt kitöröljük. Közepesre vesszük alatta a lángot, a húsokat bőrrel lefele beletesszük, pár perc alatt ropogósra sütjük a bőrt. Megfordítjuk, visszaöntjük a vajat és a zsályalevelek felét kézzel beletördeljük. Lapáttal időnként lenyomjuk a húsokat, hogy belül is megsüljön. Mikor kész, a vajat leszűrjük.

Tálaláskor egy adag csalamádét tányérra szedünk, melléteszünk pár húsdarabot, megcsorgatjuk egy kiskanál zsályás vajjal és a zsályalevelekkel díszítve kínáljuk.

DSC_0444s 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

zsálya csirkecomb vaj csalamádé