Labneh, a házi krémsajt
Készítsd el joghurtból az arab konyha egyik jellegzetességét
A labneh-re véletlenül bukkantam rá kedvenc külföldi blogomon, itt már említettem.
Mikor rákerestem, hogy mi is ez, megtudtam, hogy a Közel-Keleten és Afrika északi részén ez egy nagyon is ismert, naponta fogyasztott krémsajt.
Sokan készítik házilag, egyáltalán nem bonyolult és az ízesítéseknek csak a képzelet szab határt. Már láttam néhány hazai boltban kész labneh-et, de mivel annyira egyszerű, inkább nekiálltam itthon.
Ami pedig az elkészítéshez szükségeltetik, az egy egyszerű textilpelenka vagy nagy méretű gézlap.
Egyetlen szabályt kell betartani vele kapcsolatban: nem szabad mosószert és öblítőt használni a tisztításkor, különben az ízét átveszi a krémsajt. Ezért szerintem a legjobb megoldás, ha gyógyszertárban megveszitek a legnagyobb steril gézlapot, használat után sima vízzel gyorsan átöblítitek és rögtön kiteszitek száradni.
Vissza a labneh-hez: Érdemes elkészíteni, én szinte függő lettem, annyira szeretem.
Még egy megjegyzés: ha zöldfűszereket kevertek hozzá, az elkészítés után még egy napot állni kell hagyni a hűtőben, akkor igazán jól összeérik :)
Labneh
Hozzávalók:
2 (legalább 0,5 kg) natúr joghurt
Az ízesítéshez:
Olívaolaj, bors, zöldfűszerek (pl. menta), chili
Egy nagyobb szűrőbe textilpelenkát vagy nagy gézlapot terítünk, egy mély tálra ültetjük, és beleöntjük a joghurtot. Hűtőbe tesszük csepegni két napra, közben egyszer kicsit átkeverjük, a géz sarkait összefogva óvatosan megnyomkodjuk. A második napra kész is.
Tányérba szedjük, fűszerekkel megszórva olívaolajjal megcsorgatva tálaljuk.
Pácolt labneh:
A „krémsajt”-ból apró golyókat formázunk, leöntjük annyi olívaolajjal, ami ellepi. Fűszereket, chilit adunk hozzá, pár napra hűtőbe tesszük érni. Friss kenyérrel, pitával, zöldségekkel fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!