2016. jún 27.

Minestrone, a legismertebb olasz leves a mi konyhánkban

írta: Hajós Ágnes
Minestrone, a legismertebb olasz leves a mi konyhánkban

Sok zöldséggel, olvadó sajttal

Anyukám szeretett új recepteket kipróbálni gyerekkoromban (most is), az egyik, ami a finnyásságom ellenére az én tetszésemet is elnyerte, az a minestrone leves volt. 

Sok zöldség volt benne, tele volt ízzel, de az olvadó sajtot szerettem legjobban a tetején. Emlékszem, anya mesélte, hogy hülyének nézték a piacon, mikor minden zöldségből csak egy marokkal kért, mert hát csak annyi kellett a levesbe... :D

A szakácstanfolyamon is tananyag volt, azzal a megjegyzéssel, hogy nincs pontos recept, mindenki olyan zöldséget tesz bele, amit talál, de ha lehet, minél többfélét. 

A tojásos tejszínes befejezést még nem nagyon láttam sehol, de mi így szoktuk készíteni és nagyon finom, krémes lesz a végeredmény.

Minestrone

DSC_0569s

Hozzávalók 4 főre:

1 marék tarka-, -vörös, gyöngybab

1 kis sárgarépa és gyökér

2 marék borsó

Fél karalábé

Féltenyérnyi zeller

Fél fej hagyma

Fél paradicsom

1 gerezd fokhagyma

1 tojás sárgája

1,5 dl tejszín

1 ek olívaolaj

1,2 l húsleves

Kevés reszelt sajt (a legjobb parmezán) a tálaláshoz

Oregánó, bazsalikom

 

A babokat előző este beáztatjuk, főzés előtt leszűrjük.

A répákat, karalábét, zellert, hagymát, fokhagymát és paradicsomot félcentis kockákra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, pár percig kevergetjük, majd beletesszük a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, hozzáöntjük a húslét, mikor felforrt, beletesszük a babokat, a zellert és a karalábét, répákat.

Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük a zöldségeket.

A végén beleszórjuk a borsót, még öt percig forraljuk, majd takarékra vesszük a lángot.

A tojássárgát kikeverjük a tejszínnel, a levesből előbb egy, majd két merőkanállal simára keverjük, végül visszaöntjük a levesbe. Egyet forralunk rajta, megkóstoljuk, utánasózzuk, borsozzuk, majd tálalhatjuk is.

Reszelt sajttal, friss zöldfűszerekkel tálaljuk.

DSC_0574s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

lencse tejszín bab borsó