Minestrone, a legismertebb olasz leves a mi konyhánkban
Sok zöldséggel, olvadó sajttal
Anyukám szeretett új recepteket kipróbálni gyerekkoromban (most is), az egyik, ami a finnyásságom ellenére az én tetszésemet is elnyerte, az a minestrone leves volt.
Sok zöldség volt benne, tele volt ízzel, de az olvadó sajtot szerettem legjobban a tetején. Emlékszem, anya mesélte, hogy hülyének nézték a piacon, mikor minden zöldségből csak egy marokkal kért, mert hát csak annyi kellett a levesbe... :D
A szakácstanfolyamon is tananyag volt, azzal a megjegyzéssel, hogy nincs pontos recept, mindenki olyan zöldséget tesz bele, amit talál, de ha lehet, minél többfélét.
A tojásos tejszínes befejezést még nem nagyon láttam sehol, de mi így szoktuk készíteni és nagyon finom, krémes lesz a végeredmény.
Minestrone
Hozzávalók 4 főre:
1 marék tarka-, -vörös, gyöngybab
1 kis sárgarépa és gyökér
2 marék borsó
Fél karalábé
Féltenyérnyi zeller
Fél fej hagyma
Fél paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 tojás sárgája
1,5 dl tejszín
1 ek olívaolaj
1,2 l húsleves
Kevés reszelt sajt (a legjobb parmezán) a tálaláshoz
Oregánó, bazsalikom
A babokat előző este beáztatjuk, főzés előtt leszűrjük.
A répákat, karalábét, zellert, hagymát, fokhagymát és paradicsomot félcentis kockákra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, pár percig kevergetjük, majd beletesszük a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, hozzáöntjük a húslét, mikor felforrt, beletesszük a babokat, a zellert és a karalábét, répákat.
Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük a zöldségeket.
A végén beleszórjuk a borsót, még öt percig forraljuk, majd takarékra vesszük a lángot.
A tojássárgát kikeverjük a tejszínnel, a levesből előbb egy, majd két merőkanállal simára keverjük, végül visszaöntjük a levesbe. Egyet forralunk rajta, megkóstoljuk, utánasózzuk, borsozzuk, majd tálalhatjuk is.
Reszelt sajttal, friss zöldfűszerekkel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!