Szilvás-túrós süti liszt nélkül
Gyors keverem-kavarom süti karamellizált szilvával
Néha, mikor a neten nézelődök új ötletek után kutatva, egy-egy recept szinte beleég az agyamba. Vagy azonnal elkészítem, vagy kivárom a szezont és az először megjelenő friss zöldségre, gyümölcsre lecsapva állok neki.
Ez utóbbi történt most is, Marisz blogján még tavaly ilyenkor láttam ezt a sütit, és rögtön neki akartam állni, de valamiért elmaradt. Idén viszont az első alkalommal, mikor szembejött velem a szilva a piacon, megsütöttem.
Biztos nem utoljára, hiszen pont nekem való: a karamellt imádom, a szaftos, villával ehető sütiket szintén és még liszt sincs benne.
Persze nem fogyókúrás a sok cukor miatt, de legalább egy mumus kilőve :)
És munka sincs vele sok, elég egy robotgép, 10 perc munka és mehet is sülni :)
Elvileg meg kéne várni, hogy kihűljön, de mi simán kikanalaztuk a tepsiből, alig tudtam egy keveset megmenteni, hogy lefotózzam.
(Ha már szilva, szilvás gombóc receptemet itt találod :) )
Túrós-szilvás süti
Hozzávalók egy 20x30-as tepsihez:
50 dkg túró
3 tojás
3 ek étk. keményítő
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1 tk sütőpor
1 csipet só
10 dkg kristálycukor
40 dkg szilva
1 citrom leve
Vaj + zsemlemorzsa a tepsihez
A kristálycukrot egy serpenyőbe szórjuk, ráöntünk 2 dl vizet. Kevergetve megvárjuk, míg feloldódik a cukor, majd forralva elpárologtatjuk a vizet. Mikor elkezd már barnulni a karamell, de még nem sötét, hozzáadjuk a felezett, magozott szilvákat, ráöntjük a citromlevet. Mikor kicsit megpuhul és levet ereszt, el is zárjuk a gázt. A szilvákat lecsepegtetjük szűrőn, de a levet felfogjuk.
A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A sárgákat porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, beleforgatjuk a reszelt citromhéjat, a túrót, a sütőport és a keményítőt. Végül mehet hozzá a tojásfehérjehab is.
A tepsit kikenjük vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a massza felét. Elosztjuk rajta a sült szilvákat, befedjük a maradék túrós eleggyel.
180 fokos sütőbe toljuk 35-40 percre. Kivéve meglocsoljuk a szilva levével és hagyjuk teljesen kihűlni. Kockára vágva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!