2016. okt 02.

Pihe-puha napraforgómagos zsemlék

írta: Hajós Ágnes
Pihe-puha napraforgómagos zsemlék

Otthon készítve, kenyérsütőgép nélkül!

Mivel már nincs az a nagy hőség, ismét szívesen sütögetek a családnak. 

tejes-vajas zsemléhez hasonló lágyságra vágytam... Közben a kezembe akadt egy kis maradék napraforgómag, ez lett belőle :)

Ja, és két nap után is puha, ha kivételesen nem fogy el még langyosan :)

 

Pihe-puha napraforgómagos zsemle

dsc_0987s

Hozzávalók 10 db-hoz:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

3 ek hántolt, sótlan napraforgómag

3 ek napraforgóolaj

1,5 tk só

3 dkg élesztő

1 mk cukor

 

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut (barna hab képződik a tetején).

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a napraforgómagot és a sót, elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, megdagasztjuk. Nem kell órákat, csak amíg összeáll. Nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ha kész, deszkán átgyúrjuk (ha nagyon ragacsos lenne, kicsit alálisztezhetünk, de elvileg nem kell), 10 egyforma darabra osztjuk (én le szoktam mérni).

Kis bucikat formázunk belőle, (szilikonos) sütőpapíros tepsire ültetjük. Ismét duplájára kelesztjük.

200 fokos sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, míg a teteje aranybarna lesz (figyelni kell).

Kivéve a tetejüket megspricceljük vízzel és rácson kihűtjük.

dsc_0988s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

zsemle napraforgómag