2016. okt 14.

Óriástészta paradicsomos, csirkemájas raguval

írta: Hajós Ágnes
Óriástészta paradicsomos, csirkemájas raguval

Ízes, színes tészta 25 perc alatt

Pár hónapja egy versenyen nyertem egy hatalmas zacsi óriás fusilli (vagyis csavart) tésztát. Annyira laktató, hogy egy felnőtt embernek kb. 10 db is elég :)

Legtöbbször csak egy adagnyit főztem belőle valami gyors ebédhez, de a most következő ragu pont ehhez a fajtához készült. A paradicsomos mártást tökéletesen felveszik a barázdák, egy igazán szaftos, lágy ételt kapunk, amely egy nehéz nap után (vagy közben) segít feledtetni a gondjainkat.

Persze, ha nem találtok óriástésztát, mással is lehet helyettesíteni, de ha sikerül hozzájutni (én az L betűs multitól kaptam), így kóstoljátok meg először :)

 

Paradicsomos, gombás, májas óriástészta

dsc_3134s

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg óriás fusilli (csavart tészta)

2 ek olaj

20 dkg csirkemáj

3 dl passzírozott paradicsom

20 dkg közepes méretű csiperke felszeletelve

15 dkg füstölt szalonna

1 hagyma

1 ág kakukkfű

1 csokor petrezselyem

10 dkg reszelt (füstölt) sajt

1 chili (elhagyható)

Só, bors

 

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük (a léből egy pohárral felfogunk). Hideg vízzel átöblítjük, az olajjal összeforgatjuk. Lefedve félretesszük.

A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját (ha túl sok, öntsük ki, kb. 2 ek maradjon), hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk. Mehet hozzá a gomba, felöntjük a paradicsomlével. Belecsipegetjük a kakukkfű leveleit, megborsozzuk, közepes lángon addig főzzük, míg a mártás kicsit besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott, villával alaposan megszurkált májat és a felkarikázott chili felét. Lefedjük, alacsony lángon addig főzzük, míg a máj megfő, kb. 5 perc. Közben egyszer-kétszer keverjük meg. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.

Fogyasztás előtt beleforgatjuk a tésztát, összemelegítjük. Ha kevés lenne a folyadék, a tészta főzővizével pótoljuk.

Tálaláskor tányérokba szedjük az apróra vágott petrezselyemmel, a maradék chilivel és a lereszelt sajttal megszórva kínáljuk.

dsc_3131s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba paradicsom tészta csirkemáj szalonna petrezselyem fusilli