Narancs emlékére: csirkemáj Velencei módra, minden jóval
Egy cica és egy legendás étel története
Tegnap a cicám, Narancs, örökre lehunyta a szemét. Akinek nincs háziállata, esetleg gyereke sem, nem értheti a bánatomat.
Nekem ő társ volt, öt éve voltam a szerelme, az összes főzésemet végigasszisztálta. Folyamatosan azt leste, mikor ülök le, hogy az ölembe kucorodhasson. Dagasztotta a lábamat addig, míg ki nem sebesedett, közben folyamatosan dörgölte hozzám a fejét.
Az utcáról fogadtam be, szó szerint üvöltve nyávogva szökött be valahonnan a kertembe. Nagyon vékony volt és nagyon vágyott a szeretetre, én mindkettőn segítettem :)
A kedvence a csirkemáj volt, mikor ilyen ételt készítettem, a leeső darabok mindig az övéi voltak.
A most következő étel az ősz jegyében készült, története is van. A régi rómaiak sok belsőséget ettek, ennek a fogásnak az eredetijét borjúmájból készítettek, de féltek, hogy megkeseredik, ezért mézet és fügét főztek bele.
Sok forrást elolvastam, ezt hoztam össze az olvasottakból.
Mikor főztem, Narancs még velem volt, ez a bejegyzés az ő emlékére készült.
Velencei csirkemáj fügével
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg csirkemáj
4 fej hagyma
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
4 füge
1 dl fehérbor
1,5 dl alaplé vagy víz
2 ek kukoricaliszt
1 csokor petrezselyem
Só, bors
A puliszkához:
5 dl alaplé
5 dl tej
3 dkg vaj
Só, bors
6 ek kukoricaliszt
A hagymákat felszeleteljük, a fügéket cikkekre, a májakat falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük az olívaolajat. Beleszórjuk a hagymakarikákat, megsózzuk, -borsozzuk. Közepes lángon többször megkeverve puhára sütjük. Mikor ez kész, ráöntjük a bort, megvárjuk, míg elpárolog. Mehet hozzá az alaplé is.
Közben a májakat megszurkáljuk villával, megsózzuk és –borsozzuk őket, végül megszórjuk a kukoricaliszttel és összeforgatjuk.
A hagymához adjuk, közepes lángon 5- percig pároljuk, közben megforgatjuk és megkeverjük. Mire a máj elkészül, a szaft is besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Beleforgatjuk a fügéket (pár darabot félreteszünk a díszítéshez), elzárjuk a lángot. Apróra vágjuk a petrezselymet, a ragura szórjuk.
Közben a tejet az alaplével, egy csipet sóval és borssal felforraljuk, beleszórjuk a kukoricalisztet. Habverővel addig keverjük, míg híg krumplipüré-állagot kapunk. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a kis kockára vágott vajat. Még egyszer megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Állni hagyjuk, míg kicsit elhűl, addig a ragu is elkészül, tálalás előtt még egyszer átkeverjük.
Egy tányérra ízlés szerint szedünk a puliszkából, rákanalazunk a hagymás-fügés májból, elosztjuk rajtuk a maradék fügét, majd még egy kis petrezselymet szórunk rá.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!