2016. okt 25.

Narancs emlékére: csirkemáj Velencei módra, minden jóval

írta: Hajós Ágnes
Narancs emlékére: csirkemáj Velencei módra, minden jóval

Egy cica és egy legendás étel története

Tegnap a cicám, Narancs, örökre lehunyta a szemét. Akinek nincs háziállata, esetleg gyereke sem, nem értheti a bánatomat.

Nekem ő társ volt, öt éve voltam a szerelme, az összes főzésemet végigasszisztálta. Folyamatosan azt leste, mikor ülök le, hogy az ölembe kucorodhasson. Dagasztotta a lábamat addig, míg ki nem sebesedett, közben folyamatosan dörgölte hozzám a fejét.

Az utcáról fogadtam be, szó szerint üvöltve nyávogva szökött be valahonnan a kertembe. Nagyon vékony volt és nagyon vágyott a szeretetre, én mindkettőn segítettem :)

14657498_696731807148276_8321894527202908252_n

A kedvence a csirkemáj volt, mikor ilyen ételt készítettem, a leeső darabok mindig az övéi voltak.

A most következő étel az ősz jegyében készült, története is van. A régi rómaiak sok belsőséget ettek, ennek a fogásnak az eredetijét borjúmájból készítettek, de féltek, hogy megkeseredik, ezért mézet és fügét főztek bele. 

Sok forrást elolvastam, ezt hoztam össze az olvasottakból.

Mikor főztem, Narancs még velem volt, ez a bejegyzés az ő emlékére készült.

 

Velencei csirkemáj fügével

dsc_0847s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg csirkemáj

4 fej hagyma

5 dkg vaj

2 ek olívaolaj

4 füge

1 dl fehérbor

1,5 dl alaplé vagy víz

2 ek kukoricaliszt

1 csokor petrezselyem

Só, bors

A puliszkához:

5 dl alaplé

5 dl tej

3 dkg vaj

Só, bors

6 ek kukoricaliszt

 

A hagymákat felszeleteljük, a fügéket cikkekre, a májakat falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük az olívaolajat. Beleszórjuk a hagymakarikákat, megsózzuk, -borsozzuk. Közepes lángon többször megkeverve puhára sütjük. Mikor ez kész, ráöntjük a bort, megvárjuk, míg elpárolog. Mehet hozzá az alaplé is.

Közben a májakat megszurkáljuk villával, megsózzuk és –borsozzuk őket, végül megszórjuk a kukoricaliszttel és összeforgatjuk.

A hagymához adjuk, közepes lángon 5- percig pároljuk, közben megforgatjuk és megkeverjük. Mire a máj elkészül, a szaft is besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Beleforgatjuk a fügéket (pár darabot félreteszünk a díszítéshez), elzárjuk a lángot. Apróra vágjuk a petrezselymet, a ragura szórjuk.

Közben a tejet az alaplével, egy csipet sóval és borssal felforraljuk, beleszórjuk a kukoricalisztet. Habverővel addig keverjük, míg híg krumplipüré-állagot kapunk. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a kis kockára vágott vajat. Még egyszer megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Állni hagyjuk, míg kicsit elhűl, addig a ragu is elkészül, tálalás előtt még egyszer átkeverjük.

Egy tányérra ízlés szerint szedünk a puliszkából, rákanalazunk a hagymás-fügés májból, elosztjuk rajtuk a maradék fügét, majd még egy kis petrezselymet szórunk rá.

dsc_0849s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

füge máj narancs vaj petrezselyem kukoricaliszt