Túrógombóc sütőben sütve, fűszeresen
Mindenki kedvence egy kicsit különlegesebben
Nagymamám túrógombóca (számomra) a legjobb a világon, ehhez kétség nem férhet. Meg is mutattam már itt, egy kis eperrel felturbózva.
De nemrég a fb-n valamelyik csoportban találkoztam a sütőben sült verzióval és nagyon megtetszett, el is készítettem. Ez is ellenállhatatlanul finom lett, igazából nem is tudnám megmondani, melyik a jobb. Pillanatok alatt elfogyott...
Az ötlet és az alap recept innen van, kicsit változtattam rajta, hogy az ízét különlegesebbé tegyem, a gombócokat pedig kicsit puhábbá.
Sütőben sült túrógombóc
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg túró
10 dkg búzadara
4 tojás
0,5 l tejföl
1 citrom lereszelt héja
8 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 mk őrölt kardamom
1,5 tk fahéj
Só
A túrót összekeverjük 2 tojás sárgájával (a fehérjéket félretesszük későbbre), a porcukorral, a citromhéjjal, csipet sóval és a búzadarával. Egy órára tegyük hűtőbe, hogy a búzadarának legyen ideje magába szívni a nedvességet.
Közben a tejfölt elkeverjük a másik két tojással, vaníliás cukorral, fehéjjal, kardamommal. A maradék két fehérjét kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a túrós masszához.
Kb. 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, egy tűzálló tálban elosztjuk, közéjük-, rájuk öntjük az ízesített tejfölt.
180 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára, de sütőfüggő. Akkor jó, ha a tejföl megdermed, itt-ott világos barnára sül.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!